Economie

Kleine ondernemer krijgt makkelijker subsidie voor duurzame energie

19 november 2019 11:38 Aangepast: 19 november 2019 11:39
Het plaatsen van zonnepanelen (archieffoto). Beeld © ANP

De bakker, de fietsenmaker en andere kleine bedrijven moeten geholpen worden met de omslag naar duurzame energie. Om ze daarbij te helpen, willen de vier regeringspartijen dat ze makkelijker subsidies kunnen aanvragen uit een pot geld die al is gereserveerd voor 'duurzame energie'.

Uit de begrotingsreserve moet 100 miljoen euro specifiek naar subsidies voor het mkb, schrijven de regeringspartijen. Zij vallen volgens VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met de huidige groene subsidies te vaak tussen wal en schip valt.

"Nu vallen deze ondernemers nog weleens buiten verschillende regelingen, omdat ze te klein zijn voor het tafellaken en te groot voor het servet", aldus Agnes Mulder, Tweede Kamerlid voor het CDA. 

Tussen wal en schip

De subsidies die er al zijn komen te vaak terecht bij grote bedrijven of juist bij particulieren, vinden de partijen. "Voor huizen zijn er al allerlei regelingen", zegt D66-Kamerlid Matthijs Sienot. "Die moeten er ook voor bedrijven komen."

Bedrijven worden verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen, en de overheid hierover in te lichten. "Maar het is belangrijk dat een mkb-ondernemer dan óók de financiële mogelijkheid heeft om daarin te investeren", zegt VVD'er Mark Harbers. Anders blijft die informatieplicht een 'dode letter'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van