Economie

Flinke omzetdip voor industrie in derde kwartaal

19 november 2019 04:57
Digitale drukplaten bij Fuji in Tilburg. De grafische industrie kende een bescheiden omzetplus. Beeld © ANP Foto

Na twee vette jaren heeft de Nederlandse industriesector dit jaar te maken met een steeds grotere omzetdaling. In het derde kwartaal van dit jaar zette de sector 6,3 procent minder om dan in dezelfde maanden vorig jaar.

In de eerste twee kwartalen bleef het omzetverlies nog beperkt tot respectievelijk 4,2 procent en 4,9 procent. Dat de omzet zo afneemt, komt doordat bedrijfsactiviteiten naar het buitenland zijn verplaatst, geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek als verklaring.

Bescheiden daling afzetprijzen

Nederlandse producenten zetten met name in het buitenland minder om met hun producten. Die buitenlandse omzet lag 7,6 procent lager dan in het derde kwartaal van 2018. In Nederland zelf was de omzetdaling 3,9 procent.

Voor het eerst in drie jaar tijd daalde niet alleen de omzet, maar ook de afzetprijzen van de industriële sector. Die daling was met 0,4 procent wel bescheiden.

Chemie en aardolie draaien minder

In de raffinaderijen en de chemie was de omzetdaling het grootst: 8,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2018. Met name in de chemische industrie (12,4 procent) en de aardolie-industrie (6,6 procent) was het bal.

Naast dalende omzetten hadden deze branches ook te maken met dalende afzetprijzen. Ook de metaal- en textielindustrie kreeg te maken met een omzetdaling, hoewel die in deze branches minder sterk was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse industrie houdt de moed erin ondanks dalende omzet

Minder grote plus dan vorig kwartaal

Positieve uitzondering was de hout- en bouwmaterialenindustrie die juist 6,5 procent meer omzet draaide dan een jaar eerder. Ook de voedings- en genotmiddelenindustrie (alcoholische dranken, thee, koffie, rookwaren) deed het goed, al was de plus met 1,3 procent een tikje lager dan de 2,1 procent in het tweede kwartaal.

Tot slot boekte ook de grafische industrie een bescheiden omzetstijging, van 0,7 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe draait de economie? Kijk naar deze bedrijven

Vooruitzichten niet rooskleurig

De oorzaak van het tot dusver zwakke jaar ligt volgens de producenten op de arbeidsmarkt. Het aantrekken van personeel is al tijden lastig, en dat is met name zichtbaar in het aantal openstaande vacatures.

Ondertussen zijn de economische vooruitzichten bepaald niet rooskleurig. Hoewel de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal jaar-op-jaar nog met 1,8 procent groeide, is er de vrees voor de gevolgen van brexit en de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

De Nederlandse economie is verder sterk afhankelijk van producten die worden geëxporteerd, met name naar of via Duitsland. De Duitse economie wist in het derde kwartaal nipt een groei van 0,1 procent te halen, met name dankzij consumentenuitgaven. Die groei kwam onverwacht na de krimp het kwartaal eerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore