Ga naar de inhoud
Economie

Bezos verliest eerste plek op rijkenlijst aan Gates door scheiding

Jeff Bezos schudt de hand van Bill Gates tijdens een potje tennis. Beeld © Getty Images

Amazon-ceo Jeff Bezos is zijn nummer 1-notering op de miljardairs-index van persbureau Bloomberg kwijtgeraakt. Bill Gates, filantroop en medeoprichter van Microsoft, mag zich weer de rijkste man op aarde noemen.

Gates dankt zijn plek aan de scheiding van Jeff en MacKenzie Bezos begin dit jaar. Bij het ondertekenen van de scheidingspapieren werd het belang van zo'n 16 procent in Amazon dat de twee hadden verdeeld: Bezos mocht 75 procent houden, MacKenzie 25 procent.

Bezos bleef ondanks dat toch de rijkste, maar in de afgelopen weken daalde de beurskoers van Amazon terwijl die van Microsoft juist steeg. Bezos is 109 miljard dollar (98 miljard euro) waard, Gates 110 miljard.

Beurskoersen

Stijgers en dalers in de lijst van rijkste mensen aarde worden vooral veroorzaakt door schommelingen in de beurskoers. Ook veranderingen in de burgerlijke staat van de leden van deze lijst zorgen voor verschuivingen. 

MacKenzie Bezos komt dankzij haar deel van het gezamenlijke vermogen van het voormalige stel binnen op nummer 24 met een vermogen van 35 miljard dollar.

Daarmee is ze niet de hoogst genoteerde vrouw of binnenkomer. Dat is namelijk Julia Flesher Koch, op de tiende plek met een geschat vermogen van bijna 62 miljard dollar. Zij is de weduwe van de Amerikaanse industrieel David Koch, die eerder dit jaar overleed.

Rijkste
Lees ook:
Rijkste wereldbewoners zijn iets armer geworden, vooral in China

Twee Nederlanders

Er staan ook twee Nederlanders op de miljardairslijst. De 65-jarige Charlene de Carvalho-Heineken is te vinden op plek 80. De dochter van biermagnaat Freddy Heineken is directeur van Heineken Holding. Zij heeft een vermogen van 15,8 miljard dollar en werd sinds vorig jaar bijna 1,9 miljard dollar meer waard. 

Op plek 446 staat Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad. De 86-jarige Goldschmeding is volgens Bloomberg 4,61 miljard dollar waard. Afgelopen jaar kwam er bijna 750 miljoen euro bij. 

Bill Gates krijgt zijn vermogen niet weggegeven

03:17
Bill Gates krijgt zijn vermogen niet weggegeven.