Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Winkelverkopen VK onverwacht lager door brexit-onzekerheid

14 november 2019 11:46
Harrods in Londen met de traditionele kerstverlichting. Beeld © Getty

De twijfel rondom brexit zorgt ervoor dat Britse consumenten even voorzichtig zijn met het trekken van de portemonnee. Het aantal winkelverkopen daalde onverwachts in oktober.

Het laatste kwartaal kwamen de winkelverkopen uit op het laagste punt in de afgelopen anderhalf jaar, schrijft het Britse bureau voor statistiek

Het aantal verkochte spullen van september op oktober daalde met 0,3 procent als de verkochte brandstof niet wordt meegerekend. Eerder werd er juist een kleine groei van 0,2 procent verwacht door Britse economen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse economie krimpt voor het eerst in zeven jaar tijd

Consumentenuitgaven

Net als in Nederland wordt de economie in het Verenigd Koninkrijk vooral gestut door consumentenuitgaven. In het Verenigd Koninkrijk hielpen die uitgaven een recessie te veroorzaken. Zowel in de industrie als op de arbeidsmarkt was al sprake van een vertraging. 

Volgens Bloomberg wordt de onzekerheid groter door brexit, en vooral door het nieuws dat er in december verkiezingen worden gehouden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Deal or no deal: Britse economie flink kleiner na brexit

Warenhuizen

De verkopen tussen augustus en oktober groeiden over de hele linie slechts 0,2 procent. Dat is het laagste groeipercentage sinds april 2018. Er werd alleen iets meer voedsel en kleding verkocht. 

Als alleen naar afgelopen maand wordt gekeken, daalde de verkoop van levensmiddelen met 0,2 procent. Uitgaven aan huishoudelijke artikelen gingen met 1,3 procent omlaag. Alleen warenhuizen verkochten iets meer, door verschillende promo-acties en de vroege introductie van kerstartikelen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore