Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Bedrijfsleven en overheid zeggen samen 4,9 miljard toe voor innovatie

11 november 2019 17:34 Aangepast: 11 november 2019 17:57
Mona Keijzer wil ook voor het CDA-lijsttrekkerschap gaan. Beeld © ANP

Bedrijven, kennisinstellingen en de overheid willen in 2020 gezamenlijk voor 4,9 miljard euro investeren in innovatie. Het doel is om hiermee de concurrentiekracht van de Nederlandse economie te vergroten en in de toekomst te zorgen voor voldoende banen en inkomsten.

Van deze investeringen komt 2,05 miljard euro van ruim 2.200 bedrijven en kennisinstellingen en 2,85 miljard euro uit verschillende overheidspotjes, waaronder Europese subsidies.

Dat staat in het vernieuwde kennis- en innovatieconvenant (KIC), dat zojuist door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Volgens Keijzer zijn alle benodigde partners aangesloten. "Van onderzoekers tot ondernemers die deze innovaties ontwikkelen, en van investeerders tot overheden, die hen daarbij ondersteunen", schrijft ze in een persverklaring.

"We gaan aan dezelfde tafel zitten en we zetten onze middelen in voor diezelfde missie."

Vier thema's

Het nieuwe convenant is gericht op vier brede maatschappelijke thema's. Dat zijn (1) energietransitie en duurzaamheid, (2) landbouw, water en voedsel, (3) gezondheid en zorg, en (4) veiligheid.

Hierdoor zijn nieuwe overheden aangehaakt, waaronder de ministeries van Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de provincies en de gezamenlijke regionale ontwikkelingsmaatschappijen.

Het gezamenlijke voorgenomen innovatiebudget in het KIC van 4,9 miljard euro voor 2020 is daarmee ook hoger dan vorig jaar, toen er nog sprake was van kennis- en innovatiecontracten. Vorig jaar ging het om een gezamenlijk investeringsbedrag van 2,4 miljard euro, waarbij 1,3 miljard euro uit private en 2,4 miljard euro uit publieke middelen kwam.

Meeste geld al begroot

Overigens is slechts een klein deel van de 4,9 miljard voor 2020 echt nieuw te noemen. Van dit bedrag stond 345 miljoen euro nog niet op een ministeriële of andere overheidsbegroting, maar wel in het regeerakkoord: 185 miljoen euro uit de zogeheten Klimaatenvelop voor energietransitie en 160 miljoen euro voor toegepast onderzoek.

De rest van het geld was al begroot door deelnemers van het convenant, deels specifiek voor innovatie.

Het convenant moet vooral zorgen voor betere samenwerking en het efficiënter inzetten van al het innovatiegeld, legt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uit. "De grote waarde is dat alle partijen zich achter dezelfde missie scharen. We gaan aan dezelfde tafel zitten en we zetten onze middelen in voor diezelfde missie. Daardoor kunnen we middelen efficiënter en effectiever gebruiken."

'Beleid is ingewikkeld'

Volgens ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW is het convenant veelbelovend, maar moeten de 'mooie afspraken' van vandaag zich nog wel bewijzen.

"De praktijk zal moeten uitwijzen of het geld allemaal echt los komt", aldus VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. "Het beleid vanuit Den Haag is ingewikkeld en verkokerd en moet verder begrijpelijker gebracht worden naar de mensen waar het echt om gaat; de onderzoekers van bedrijven en onderzoekcentra en kennisinstellingen."

'Nederland meest concurrerende economie van Europa'

Volgens netwerkorganisatie World Economic Forum is Nederland momenteel de meest concurrerende economie van Europa. Wereldwijd gezien staat ons land op plek vier, na Singapore, de Verenigde Staten en Hongkong. 

De Nederlandse economie dankt die positie aan onder meer een stabiele, betrouwbare overheid, goed opgeleide bevolking en de ruimte voor ondernemerschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet verdubbelt investeringen in kunstmatige intelligentie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van