Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

China en VS gaan importheffingen afbouwen, nodig voor handelsdeal

07 november 2019 08:42 Aangepast: 07 november 2019 08:58
De Amerikaanse president Donald Trump schudt de Chinese president Xi Jinping de hand. Beeld © Getty Images

De Verenigde Staten en China gaan stapsgewijs de importtarieven afbouwen. Hiermee is een handelsdeal tussen de twee grootmachten weer iets dichterbij gekomen.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel zou gezegd hebben dat de VS en China afgesproken hebben om de tarieven op elkaars import af te bouwen, zo meldt persbureau Bloomberg

Stapsgewijs afbouwen

Dat is nodig om een handelsdeal in de 'eerste fase' te bereiken, zegt de woordvoerder. Anders gezegd: zonder het schrappen van (een deel van) de tarieven, zal het niet lukken om een handelsakkoord te bereiken. Eerder kwamen de twee partijen al tot een deelakkoord, vooral voor de landbouw

Het afbouwen van de tarieven zal stapsgewijs en 'proportioneel' gebeuren. Daarmee wordt bedoeld dat de Chinezen en Amerikanen in dezelfde stappen evenveel afbouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump stelt tariefverhoging China uit als 'gebaar van goede wil'

Escalerend conflict

Over welk deel van de tarieven wordt geschrapt, kan nog onderhandeld worden, meldt het Chinese ministerie. 

Het handelsconflict tussen China en de VS speelt inmiddels alweer bijna anderhalf jaar en is behoorlijk geëscaleerd. Inmiddels worden vrijwel alle importen uit China door de VS extra belast.

Over en weer tarieven

Op 250 miljard dollar aan importen heeft de VS een tarief van 25 procent. Daarnaast wordt er op de overige 300 miljard dollar aan totale import een tarief van 10 procent gehanteerd. 

Ondertussen heeft China op zijn beurt de maatregelen van de VS steeds gevolgd. Als de VS een extra stap namen, nam China als tegenmaatregel dezelfde stap. Daarmee is de export van de VS naar China flink duurder geworden. 

Impact op economie

Dat heeft een flinke invloed op de economie van beide landen. De groei van de Chinese economie zwakt al langere tijd af. De export is gekrompen als gevolg van de handelsspanningen en de schulden in China zijn flink opgelopen.

Ook de Amerikaanse economie voelt de klappen. Analisten voorspelden al dat de economische groei zal tegenvallen en dat Amerikaanse bedrijven hun activiteiten mogelijk terug zouden moeten schroeven. De vrees bestond dat de handelsoorlog zou resulteren in een recessie

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van