Economie

Achmea lijdt 60 miljoen fitnessverlies

23 juni 2015 11:21 Aangepast: 06 september 2015 20:35

Verzekeraar Achmea heeft tientallen miljoenen verloren op de fitnesscentra, die het vorig jaar afstootte. In de krap vier jaar voordat dochter Achmea Health Centers werd geliquideerd, liepen de verliezen op tot bijna 60 miljoen euro.

Achmea begon in 2000 met een eigen keten fitnesscentra. Daarmee wilde de verzekeraar zich onderscheiden van de concurrentie en stimuleren dat verzekerden gezonder gingen leven. In 2013 boekte de fitnessdochter met 31 eigen vestigingen en 6 franchises een omzet van bijna 23 miljoen euro.

Verliezen
Een succes werd Achmea Health Centers echter nooit. Wegens aanhoudende verliezen stootte de verzekeraar de keten vorig jaar af. Negentien vestigingen werden verkocht aan concurrent Fitland. Twaalf vestigingen en het hoofdkantoor sloten de deuren.

Nu blijkt hoe groot de verliezen bij de fitnessdochter waren. Volgens het meest recente jaarverslag van Achmea Health Centers boekte het dochterbedrijf in 2011 een verlies van bijna 21 miljoen euro. In 2012 stond er een verlies van ruim 3 miljoen onder de streep. En in 2013 bedroeg het verlies 6 miljoen euro.

Uit het jaarverslag van Achmea Holding over 2014 blijkt verder dat de afwikkeling van het bedrijf in september nog eens een verlies van 24 miljoen euro opleverde. Volgens woordvoerder Marco Simmers is dit exclusief een operationeel verlies van 6 miljoen in 2014.

Daarmee komen de totale verliezen in 3,5 jaar dus op bijna 60 miljoen euro. Volgens de woordvoerder konden de verliezen zo hoog oplopen door een verzadigde markt en prijsconcurrentie door de opkomst van budgetketens. Hij tekent aan dat de operationele verliezen beperkt bleven tot 14 miljoen euro, en 46 miljoen euro het gevolg was van incidentele verliezen door afwaarderingen en sluiting. 

Strafrechtelijk onderzoek
Tot overmaat van ramp bleek in september dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar de fitness centra. Het onderzoek richt zich op een mogelijk onjuiste fiscale behandeling van huurcontracten uit 2007. Als gevolg daarvan legde Achmea-bestuurder Jeroen van Breda Vriesman tijdelijk zijn functie neer. Hij was destijds verantwoordelijk voor de divisie zorg van Achmea.

Aanvankelijk verwachtte Achmea uiterlijk in april uitsluitsel te kunnen geven over de mogelijke terugkeer van de bestuurder. Maar tot dusverre is dat nog niet het geval. “Er is nog geen duidelijkheid. Wij zijn hierin afhankelijk van het OM”, aldus Simmers.

ZIE OOK: Achmea stoot fitnesscentra af

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore