Economie

Bestuurder Achmea stapt op door Fitness-fraude

24 juli 2015 09:45 Aangepast: 22 juli 2016 15:59

Mogelijke fraude bij de fitnesscentra van Achmea kost bestuurder Jeroen van Breda Vriesman de kop. Hij stapt op als lid van de Raad van Bestuur. In september vorig jaar trad hij al terug toen Achmea zelf huurconstructies ontdekte die mogelijk foutief waren. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie loopt nog.

Volgens Achmea-woordvoerder Marco Simmers is er nog geen zicht op wanneer het onderzoek wordt afgerond. “De vraag is dan: hoe lang kun je iemand tijdelijk laten terugtreden? Een voetballer kan ook niet een jaar op de bank zitten.” Er is geen concrete aanleiding of ontwikkeling in het onderzoek geweest waardoor Van Breda Vriesman juist nu vertrekt. “We hebben geen deadline gesteld. We hoopten dat het OM zou seponeren, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.” Dus was het vertrek onvermijdelijk.

ZIE OOK: Achmea-bestuurder tijdelijk weg door 'fitness-fraude'

Of en hoeveel Van Breda Vriesman meekrijgt is nog niet bekend. De gesprekken over een eventuele vertrekpremie lopen nog. Van Breda Vriesman werkte sinds 2004 bij Achmea. De eerste jaren als voorzitter van de divisie Sociale Zaken. In 2006 werd hij verantwoordelijk voor de divisie Zorg en in 2008 trad Van Breda Vriesman toe tot de Raad van Bestuur.

Achmea ontdekte zelf “mogelijk onjuiste fiscale behandeling van huurovereenkomsten van de Health Centres”, zoals in een eerder persbericht te lezen valt. “Vorig jaar werden de Health Centres verkocht en toen stuitten we op huurconstructies”, aldus Simmers. “Wij hebben toen gevraagd of de Belastingdienst er naar wilde kijken. Uiteindelijk is ook het OM daarbij gehaald.”

ZIE OOK: Achmea lijdt 60 miljoen fitnessverlies

In september vorig jaar legde ook groepsdirecteur Leon de Jong zijn functie tijdelijk neer. Hij was destijds als directeur Klant contact centers en dienstenbedrijven verantwoordelijk voor de Health Centres. Over de positie van De Jong is nog geen duidelijkheid.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore