Economie

Achmea-bestuurder tijdelijk weg door 'fitness-fraude'

04 september 2014 12:09 Aangepast: 06 september 2015 15:11
Beeld © AFP

Als gevolg van mogelijke fiscale onregelmatigheden bij de fitness-centra van Achmea heeft bestuurder Jeroen van Breda Vriesman tijdelijk zijn functie neergelegd. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Het onderzoek van het OM richt zich tegen een “mogelijk onjuiste fiscale behandeling van huurovereenkomsten van de Health Centres uit 2007”, schrijft Achmea vandaag in een persbericht. Een verdere toelichting wil de verzekeraar niet geven. Het OM kijkt bij het onderzoek ook naar de rol van de destijds verantwoordelijke functionarissen en betrokken vennootschappen. Van Breda Vriesman was destijds eindverantwoordelijke van de divisie zorg. “Ik vind dat een bestuurder op elk moment boven elke twijfel verheven moet zijn, verklaart de bestuuurder zijn tijdelijke vertrek.

Van Breda Vriesman kwam in 2004 van ING naar Achmea, om daar de business units Zorg & Gezondheid en Sociale Zekerheid te gaan leiden. In 2006 werd hij voorzitter van de divisie Zorg. Twee jaar later promoveerde hij naar de raad van bestuur van Achmea. Vakblad Management Team zag in hem een mogelijke opvolger van topman Willem van Duin.

Onderzoek
Het functioneel parket in Zwolle bevestigt dat de FIOD een onderzoek is gestart. “Dat is gebeurd op verdenking van valsheid in geschrifte met betrekking tot de fiscale behandeling van een beloning van een persoon die inmiddels niet meer voor Achmea werkt”, voegt woordvoerster Marieke van der Molen toe. “De verdenkingen waren ernstig genoeg om het onderzoek te beginnen. Dat doen we niet zomaar.”

Het bedrijfsonderdeel dat het OM onderzoekt, werd in 2000 door Achmea opgericht. Het exploiteren van fitness-centra in eigen beheer leverde echter aanhoudende verliezen op. Afgelopen juni liquideerde de verzekeraar het bedrijfsonderdeel. Daarbij werden twaalf verlieslijdende fitnesscentra en het hoofdkantoor gesloten. De negentien gezondere vestigingen werden verkocht aan concurrent Fitland.

Gesjoemel
Destijds stelde Achmea dat de liquidatie van het bedrijfsonderdeel het gevolg was van een “aanpassing van het vitaliteitsbeleid voor haar verzekerden.” Nu blijkt dat de verzekeraar destijds al vermoedde dat er fiscaal was gesjoemeld. De verzekeraar zegt daarover “begin dit jaar zelf aan de bel te hebben getrokken bij de belastingdienst.” Een woordvoerder van Achmea benadrukt dat het afstoten van het bedrijfsonderdeel niet is ingegeven door de mogelijke fraude. “Integendeel, toen wij naar een mogelijke verkoop keken, kwam dit aan het licht.”  

Ook groepsdirecteur Leon de Jong van Centrale Dienstverlening heeft zijn functie als gevolg van het onderzoek door het OM tijdelijk neergelegd. De Jong was destijds als directeur klant contact centers & dienstenbedrijven verantwoordelijk voor de Health Centers.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore