Economie

John Bercow: Brexit is de grootste naoorlogse fout

06 november 2019 19:45 Aangepast: 06 november 2019 19:54
Parlementsvoorzitter John Bercow moest goedkeuring geven voor de stemming. Beeld © AFP

John Bercow heeft na zijn vertrek als Brits parlementsvoorzitter uitgehaald naar het geplande vertrek van zijn land uit de EU. Hij noemde de brexit tegenover buitenlandse journalisten 'de grootste naoorlogse fout' van zijn land op het gebied van buitenlandbeleid, berichten Britse media.

"Ik ben niet langer de voorzitter en ik hoef niet langer onpartijdig te zijn", zei de 56-jarige Bercow, die vorige week na tien jaar afscheid nam als Mister Speaker. "Dus als je me vraagt of ik denk dat de brexit goed is voor ons internationale aanzien, is het eerlijke antwoord: nee, dat denk ik niet."

Bercow moest als voorzitter neutraal blijven tijdens de politieke crisis rond de brexit. Brexiteers klaagden vaak dat hij de kant koos van hun tegenstanders. Bercow houdt zelf vol dat hij onpartijdig was als voorzitter. Hij stelde dat hij de rechten van het parlement verdedigde.

Na zijn toespraak waarin hij bekend maakte dat hij zijn functie neerlegde, kwam er in het parlement een groot applaus, vooral vanuit de oppositiebankjes.

We leerden Bercow de afgelopen jaren vooral kennen als de man met de kleurrijke dassen die de voor-en tegenstanders van de brexit verbaal uit elkaar haalde met de woorden ' order orderrrrr'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

John Bercow, voorzitter Lagerhuis, kondigt vertrek aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van