Economie

ABN: stikstofimpasse kan huizenprijzen opdrijven

06 november 2019 11:21
Een nieuwbouwwijk in aanbouw. Beeld © ANP

Door de stikstofproblematiek worden minder vergunningen voor nieuwbouw afgegeven. Daardoor worden minder woningen gebouwd, terwijl de vraag nog hoog is, en dat heeft een prijsopdrijvend effect.

Maar wat de impact precies gaat zijn, is nog niet duidelijk. Het is lastig om nu al te zeggen hoeveel duurder woningen worden, zegt Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw en Vastgoed bij ABN Amro.

Slecht nieuws voor de nieuwbouwkoper

"Daarvoor moeten we echt afwachten welke maatregelen het kabinet gaat nemen om de stikstofuitstoot terug te dringen", zegt ze tegen RTL Z. "Het hangt er ook vanaf hoe snel de vergunningenverlening weer op gang komt."

Ze verwacht dat het prijsopdrijvende effect in de loop van volgend jaar zichtbaar gaat worden. In het volgende kwartaal moet de invloed van de stikstofuitspraak op de nieuwbouwvergunningen al duidelijk worden.

Slecht nieuws voor de huizenkoper die een nieuwbouwwoning op het oog heeft: hoe langer de bouw stil ligt, hoe minder woningen worden opgeleverd. Nieuwbouw is sowieso al flink duurder dan een bestaande koopwoning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN: 'Bouw en vastgoedsector meest getroffen door stikstofcrisis'

Minder of juist meer vergunningen 

Vooral commerciële partijen bouwen minder koop- en huurwoningen, blijkt verder uit de laatste Stand van Vastgoed van ABN Amro. Voor het tweede kwartaal van dit jaar vroegen zij 23,4 procent minder vergunningen aan dan voor het tweede kwartaal in 2018.

Alleen woningcorporaties vragen juist meer vergunningen aan. Zij proberen te voldoen aan hun taak om meer betaalbare woningen te creëren. 

Faillissementen in de bouw

De economen bij de bank verwachten verder dat met het aantal faillissementen in de bouw volgend jaar zal toenemen, omdat veel bouwprojecten stilliggen als gevolg van de stikstofproblematiek. 

In 2019 zijn tot nu toe zo'n 10 procent meer bouwbedrijven failliet gegaan dan in de eerste 9 maanden van 2018. Het aantal faillissementen ligt nog wel steeds op een laag niveau; tijdens de crisis in 2013 gingen er vier keer zoveel bouwers over de kop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van