Economie

Hoekstra: extra uitgaven zijn eenmalig

05 november 2019 16:28
Minister Wopke Hoekstra van financiën. Beeld © ANP

Het extra geld dat het kabinet uittrekt voor onderwijs, bestrijding van criminaliteit en de stikstofcrisis is niet structureel. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van financiën in het wekelijkse gesprek met RTL Z.

Het regent miljoenen de afgelopen dagen, maar minister Hoekstra waarschuwt dat dit eenmalig is. Dit jaar geeft het kabinet namelijk nog minder geld uit dan er binnenkomt. Ook volgend jaar zal er een overschot zijn, maar vanaf 2021 en zeker in de jaren daarna zal dat weer omslaan in een tekort, waarschuwt Hoekstra.

Daarbij wordt nog geen rekening gehouden met een eventuele harde brexit, gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China en andere risico's voor de wereldhandel, aldus Hoekstra.

Aantal meevallers

Ook dit jaar is er een aantal meevallers: op verschillende ministeries blijft geld liggen dat was begroot als uitgave. Eind november wordt bekendgemaakt om welke posten het precies gaat, maar het ministerie van financiën heeft al wel een beeld. Op basis daarvan is er geconcludeerd dat er ruimte was voor extra uitgaven.

Er zijn nu problemen die zich acuut voordoen en die we willen aanpakken, het extra geld komt van geld dat nu over is, zegt Hoekstra tegen RTL Z. "Maar het is een groot misverstand dat er structureel geld wordt overgehouden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van