Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Nederland verdiende ruim 122 miljard met export naar buitenland

05 november 2019 06:07 Aangepast: 27 november 2019 15:27
Nederland verdiende vooral veel met de export van machines. Beeld © ANP

Nederland verdient veel aan het maken en exporteren van machines en machine-onderdelen. Afgelopen jaar werd er voor bijna 16 miljard euro aan machines uitgevoerd.

Er werd bijna 4 miljard euro meer uitgevoerd dan in 2015. Vooral chipmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie leverden Nederland veel op, meldt het CBS. De organisatie onderzocht welke exportproducten het meest winstgevend zijn voor Nederland. In totaal verdiende Nederland ruim 122 miljard aan het uitvoeren van goederen naar het buitenland.

Machines, metaal en bloem(-bollen)

Na machines volgt er een gat van flink wat miljarden. Met bijna 6 miljard euro zijn metaal en metaalproducten na machines het meest winstgevende exportproduct. Sierteelt - bloemen, planten en bloembollen - was het afgelopen jaar goed voor 5,5 miljard euro. 

Ook hoog in de top tien staan aardgas, kunststof en vlees. Die exportgroepen zijn ieder goed voor 4,5 tot 5 miljard euro. Zuivel, medicijnen en voedingsbereidingen (zoals babymelkpoeder) staan ook in de top 10. 

Aardgas zakt weg

Binnen de tien belangrijkste exportproducten is er slechts een product waar minder aan verdiend werd. Aardgas stond vier jaar geleden nog op de tweede plaats, maar is nu gezakt naar plek vier. Het leverde de Nederlandse export 2 miljard euro minder op. 

Het CBS heeft de export ook nog op een tweede manier in kaart gebracht, door exportgoederen te bundelen in goederengroepen. Als die indeling wordt gebruikt, verdient Nederland juist het meest aan de export van voeding en dranken met 25,1 miljard euro in 2018. 

Vlak daarna volgen de machines en apparaten met 24,5 euro. Vier jaar eerder werd er voor 22,8 miljard euro verdiend aan voeding en dranken en 22,8 miljard euro aan machines en apparaten. 

Ook in deze verdeling is te zien dat er minder wordt verdiend aan minerale brandstoffen. In 2015 was dat nog 10,4 miljard euro, nu is dat 8,1 miljard euro. Die daling komt vooral omdat er minder geld wordt gehaald uit de export van aardgas. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van