Economie

Amerikaanse centrale bank verlaagt de rente weer

30 oktober 2019 19:46 Aangepast: 30 oktober 2019 20:34
Jerome Powell, topman van de Amerikaanse Federal Reserve. Beeld © AFP

De Federal Reserve heeft de rente in de Verenigde Staten opnieuw verlaagd. Het belangrijkste rentetarief gaat voor de derde keer in een jaar tijd met een kwart procentpunt omlaag, naar een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Ook in juli en september werd de rente al verlaagd. Daarvoor bleef de rente tien jaar lang gelijk.

De verlaging werd al verwacht. De koepel van centrale banken probeert de vooralsnog sterke Amerikaanse economie te wapenen tegen de wereldwijde afremming van de economie.

"Deze verlaging is 'geen verrassing', zegt RTLZ-beursanalist Durk Veenstra. "Er was al op gehint door de Fed zelf, en financiele markten hielden er al rekening mee. Het zat al ingeprijsd." De graadmeters op Wall Street gingen kortstondig iets verder omlaag na de officiële bekendmaking.

Toch vindt Veenstra de derde verlaging in een jaar tijd opvallend, omdat het komt op een moment dat de inflatie geen probleem lijkt, de werkloosheid op het laagste niveau in tientallen jaren staat en de beurzen op recordhoogte. "De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal bovendien harder dan verwacht. Dat roept de vraag op of die renteverlaging wel zo nodig was?"

Vervolgstappen

De vraag is wat de centrale bank de komende maanden gaat doen. "Vinden ze het welletjes na drie renteverlagingen, of komen er wellicht nog meer aan?", zegt Veenstra. 

Bij de eerdere rentewijzigingen sprak de Amerikaanse Federal Reserve over waar nodig 'gepast ingrijpen'. Die term werden nu niet gebruikt. 

Het rentebesluit bij de Fed was niet unaniem. Twee beleidsbepalers stemden tegen. Zij vonden een handhaving van de rente voldoende.

In Europa verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) vorige maand al de rente, als onderdeel van een stimuleringspakket waarbij ook een nieuw opkoopprogramma van obligaties werd aangekondigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fed verlaagt waarschijnlijk rente, maar wat zeggen ze verder?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore