Economie

Pinnen in België wordt moeilijk, grote bank sluit 364 pinautomaten na plofkraken

30 oktober 2019 18:29 Aangepast: 30 oktober 2019 19:15
Beeld © Getty Images

Pinnen in België wordt moeilijker. Argenta, een grote Vlaamse bank, sluit al haar geldautomaten na een serie plofkraken. Eerder gingen pinautomaten in de buurt van de Nederlandse grens al op slot. In totaal gaat het om 364 pinautomaten.

Argenta is een van de grootste banken bij onze zuiderburen, de bank telt 467 kantoren. 

Deze maand waren Argenta-bankautomaten drie keer doelwit van plofkrakers, telkens met enorme materiële schade. De laatste kraak was afgelopen nacht in Sint-Niklaas in Oost-Vlaanderen. De daders hebben volgens de bank nog nooit geld buitgemaakt.

Zwaardere springstoffen

Criminelen gebruiken volgens de bank steeds zwaardere springstoffen omdat de automaten steeds beter beveiligd zijn. Tot nu toe waren er geen slachtoffers. "De veiligheid van onze klanten, kantoorhouders, medewerkers, omwonenden en voorbijgangers gaat boven alles", aldus de bank die haar klanten adviseert in de winkel met een pinpas te betalen. Geld afhalen kan ook overdag in een kantoor van de bank of bij automaten van concurrenten.

Argenta heeft de meeste geldautomaten 'in de muur' zitten, zoals ook in Nederland gebruikelijk is. Bij veel andere Belgische banken staan de automaten in een bankkantoor, dat 's nachts de deuren sluit.

Oplossing gezocht

De geldautomaten gaan pas weer open als de bank een oplossing heeft gevonden voor het plofkraakprobleem.

In Nederland speelt een algemene sluiting van pinautomaten nog niet, volgens de banken. Wel worden de geldautomaten soms op risicovolle plekken weggehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders krijgen tot 13 jaar cel voor serie plofkraken in België

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van