Economie

Handelstop Chili afgelast, domper voor Trump en Xi

30 oktober 2019 17:01 Aangepast: 30 oktober 2019 18:28
Trmp en Xi ontmoetten elkaar eind juni op de G20-top in de Japanse stad Osaka. Beeld © AFP

Ken je die mop over die twee presidenten die naar Chili zouden afreizen voor een internationale top? Die kwamen niet.

Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot  Xi Jinping zouden elkaar in de Chileense hoofdstad treffen om hun handtekening te zetten onder een handelsdeal over onder meer landbouwgoederen, intellectueel eigendom en financiele diensten. Maar nu duizenden Chilenen op straat protesteren tegen de regering, is de top afgelast.

Ruzie over export

China en de VS hebben het al anderhalf jaar met elkaar aan de stok. De handelsoorlog startte omdat president Trump zich eraan stoorde dat China meer exporteert naar de VS dan omgekeerd.

Trump en Xi onderhandelden lang over een deal, maar steeds ging het mis. Trump verhoogde in mei nog de importheffingen op goederen uit China met 25 procent, nadat onderhandelingen tussen de twee landen over een deal strandden. De Chinezen sloegen met gelijke munt terug. 

Volgens het Witte Huis leidt het schrappen van de ontmoeting van de presidenten in Chili niet tot afstel van de nu gemaakte deal. Het afronden van de eerste fase van de "historische" handelsdeal gaat door volgens planning, aldus een woordvoerder. Wanneer de twee topmannen dan samen komen, is echter nog niet duidelijk. Het Witte Huis liet weten verrast te zijn door het besluit de APEC-top af te blazen.

Waarom is Chili niet veilig?

Chili is het rijkste land van Zuid-Amerika, maar de verschillen tussen arm en rijk zijn groot. Een modaal Chileens gezin leeft omgerekend van een paar honderd euro per maand. Doordat door de regering alles geprivatiseerd is, zijn de kosten voor zorg en onderwijs gestegen, waardoor de arme gezinnen kwaad zijn. Ze gaan nu massaal de straat op om te demonstreren tegen de regering. 18 mensen kwamen bij de protesten om.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van