Economie

Eurocommissaris woest over 'misleidende' discussie over begroting

30 oktober 2019 15:13 Aangepast: 30 oktober 2019 15:32
De Duitse Eurocommissaris voor Begroting Günther Oettinger. Beeld © EPA

EU-begrotingstsaar Günther Oettinger heeft in een ingelaste persconferentie harde woorden gesproken over wat hij de 'misleidende bedragen' noemt die de ronde doen in de discussie over de nieuwe Europese meerjarenbegroting. Hij is ook helemaal klaar met de onvrede van nettobetalers zoals Nederland.

Afgelopen week laaide het debat over de EU-begroting die loopt van 2021 tot 2027 weer op. In Duitse media werd geschreven dat de nettobijdrage van de Duitsers zou oplopen tot 30 miljard euro in 2027. Ook de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra noemde het begrotingsvoorstel 'onacceptabel'.

Niet eens over cijfers

Volgens berekeningen van het ministerie van Financiën zou de afdracht van Nederland aan de EU in 2027 stijgen tot 13 miljard euro. Een plus van 5 miljard ten opzichte van volgend jaar.

Die 13 miljard is trouwens een brutobedrag, want volgens Financiën is het nog niet goed in te schatten hoeveel geld er tegen die tijd vanuit de EU weer terugvloeit naar Nederland.

Maar de Europese Commissie en Nederland zijn het helemaal niet eens over de cijfers. Dat begint al bij wat we 'betalingen aan de EU' noemen.

Nederland maakt jaarlijks een slordige 3 miljard euro aan douaneheffingen over naar Brussel. Nederland ziet dat als Nederlandse afdrachten aan de EU, maar de Commissie telt dat geld niet mee als Nederlandse bijdrage, omdat Nederland die douaneheffingen uitvoert namens de EU.

13 miljard? 9 miljard!

Het resultaat is dus dat wat Nederland betreft onze bijdrage aan de EU veel hoger is dan waar ze mee rekenen in Brussel. De Commissie laat weten aan RTL Z dat zij hebben becijferd dat we in 2027 slechts 9,2 miljard euro betalen als de nieuwe begroting erdoor zou komen.

De netto-afdracht, die de Commissie wel meent te kunnen schatten, zou stijgen naar 5 miljard euro. Die 5 miljard in 2027 zou 4,2 miljard euro zijn in prijzen van 2018.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

EU wil miljarden meer van Nederland voor Europese begroting

Niet relevant

Maar al het gedoe over nettobetalers is überhaupt 'niet relevant', aldus Eurocommissaris Oettinger. Hij zegt daarvan zelfs dat de taal die wordt gebruikt in de discussie over nettobetalers 'onverantwoord' is. Zijn punt is namelijk dat het simpel optellen en aftrekken van de bijdragen aan de EU en het geld dat weer terugvloeit naar de lidstaten niet het hele verhaal vertelt.

Oettinger wijst erop dat er ook EU-geld naar het tegenhouden en opvangen van vluchtelingen gaat, bijvoorbeeld, en naar projecten als Erasmus+ (studiebeurzen) en satellietproject Copernicus.

Dat geld vloeit niet naar de schatkisten van lidstaten, maar ook voor nettobetalers heeft dat wel degelijk waarde, claimt de Duitser. Om nog maar te zwijgen over de economische voordelen die lidstaten van de EU hebben omdat ze vrij kunnen handelen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Betalen we echt zoveel aan de Europese Unie?

Brexit zorgt voor gedoe

Een van de hete hangijzers bij het opstellen van de nieuwe begroting is wat er moet gebeuren met het gat dat de Britten achterlaten als ze de EU verlaten. Wat Nederland betreft moet een kleinere Unie leiden tot een kleinere begroting. 

Opmerkelijk genoeg zegt Oettinger dat hij het daarmee eens is, terwijl hij ook de EU-begroting wil laten stijgen van ongeveer 1 procent van de omvang van de Europese economie naar 1,11 procent. Dat is is een verhoging. 

'Feitelijk een daling'

Maar volgens Oettinger is dat niet de juiste manier om ernaar te kijken. Hij redeneert als volgt: als de Britten nu al geen lid waren geweest van de EU, zou de huidige EU-begroting 1,16 procent bedragen van de omvang van de Europese economie (BNI). In feite daalt de begroting dus van 1,16 procent naar 1,11 procent, stelt Oettinger.  

De nieuwe begroting, die wordt gemaakt in de veronderstelling dat de Britten tegen die tijd wel echt uit de EU zijn, zal niet 1,16 procent van het BNI bedragen maar 1,11 procent.

Dat is dus een daling, maar die daling is er dus alleen omdat Oettinger er in zijn rekensom de Britten op dit moment ook al niet meerekent. Een opmerkelijke redenatie omdat de Britten nog steeds meebetalen.  

1 procent is te weinig

Hoe dan ook: we zullen meer moeten gaan betalen door het vertrek van de Britten. De Commissie laat weten dat het gat dat de Britten achterlaten voor de helft wordt opgevuld door besparingen en voor de andere helft moet worden opgebracht door hogere bijdragen van de lidstaten.

Als we zouden vasthouden aan afdrachten van 1 procent van het BNI 'kunnen we de opdrachten die de lidstaten aan de EU geven niet vervullen', laat de Commissie nog weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van