Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Meer luxe en dynamische prijzen: zo profiteert de bioscoop van Netflix

31 oktober 2019 06:21 Aangepast: 31 oktober 2019 10:46
Bij de bioscoopfilm APP konden bezoekers op hun telefoon een tweede verhaallijn volgen. Beeld © ANP

Hoewel streamingdienten zoals Netflix en Videoland een steeds grotere bedreiging vormen voor bioscopen, kunnen zij wel degelijk profiteren van de nieuwe concurrentie. Dan moeten ze wel zorgen voor meer comfort en moeten ze dynamische prijzen invoeren.

Dat schrijven economen van ABN Amro donderdag in een rapport. Zij verwachten dat de opkomst van de online filmdiensten Netflix, Videoland, Disney+ en straks Apple TV+ juist kan leiden tot vollere bioscoopzalen, mits bioscopen de nieuwe concurrentie aangrijpen om te vernieuwen.

Volgens de bank blijkt dat mensen die vaak naar online filmdiensten kijken, ook relatief vaak naar de bioscoop gaan. De groei van online filmdiensten kan daarom een groter deel van de Nederlandse bevolking tot filmfanaat maken.

De aantrekkingskracht van het witte doek moet wel gestimuleerd worden door een combinatie van méér comfort en slimmere prijzen, concludeert sectoreconoom Sonny Duijn van ABN Amro. "Met name mensen tot 40 jaar hechten veel waarde aan meer comfortabele stoelen, veel beenruimte en een extra groot scherm", zegt hij tegen RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Utrecht krijgt bioscoopzaal met 270-gradenscherm

Dynamische prijzen

Daarnaast valt er volgens de bank nog veel te winnen met het inzetten van dynamic pricing, blijkt uit een enquête onder ruim duizend consumenten. Duijn: "Mensen blijken bereid om vaker een bioscoopkaartje te kopen als de prijs samenhangt met een specifieke zitplek of het moment van boeken." 

In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat een kaartje voor een zitplaats helemaal vooraan de zaal goedkoper wordt, net als dat kaartjes goedkoper worden wanneer je ze verder van te voren besteld. Zo'n prijssysteem kennen we al langer van vliegtuigmaatschappijen, die zo streven naar een maximale omzet per stoel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaan we binnenkort 's nachts naar de film? 'Nu is winkelen op zondag ook normaal'

Doorbraak

Er zijn al bedrijven die dynamische prijzen voor bioscopen leveren, zoals het Duitse it-bedrijf Smart Pricer dat actief is in Rusland en de Verenigde Staten. Ook de grootste Europese bioscoopketen Odeon werkt inmiddels samen met Smart Pricer. Duijn: "Ik verwacht dat er de komende jaren ook in Nederland een doorbraak komt op dit gebied."

Dan zijn er ook nog andere specifieke momenten die bioscopen kunnen uitmunten, zoals het tonen van de finale van populaire series zoals Wie is de Mol? en Game of Thrones, waarvoor bioscoopbezoekers bereid zijn te betalen. Ook populaire sportwedstrijden zoals de Champions League-campagne van Ajax of volgend jaar het Europees kampioenschap voetbal trekt mensen naar de bioscoopzaal.

40 miljoen bezoeken

Vorig jaar trokken Nederlandse bioscopen met 35,7 miljoen voor het eerst in tien jaar tijd minder bezoekers. De daling van 0,8 procent had vooral te maken met een bijzonder lange periode van warm weer en een gebrek aan grote blockbusters in het eerste halfjaar. In het najaar haalde de bioscopen hun achterstand namelijk weer grotendeels in.

En er zit meer rek in de groei die al sinds 2006 doorzet in ons land, denkt ABN Amro. Wanneer bioscopen zichzelf voldoende blijven vernieuwen, verwacht de bank dat het bioscoopbezoek met gemiddeld 1,4 procent per jaar stijgt naar bijna 40 miljoen bezoeken in 2024.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore