Economie

Havenbedrijf draait maatregelen harde brexit terug

29 oktober 2019 18:06 Aangepast: 29 oktober 2019 18:29
Archieffoto Beeld © AFP

Het Havenbedrijf Rotterdam draait verschillende maatregelen die genomen waren met het oog op een harde brexit weer terug. Zo worden de verlichting en de hekken op een speciaal ingericht parkeerterrein aan de zuidzijde van de Maas weer weggehaald en de huurovereenkomst met de commercieel verhuurder van het terrein wordt niet verlengd.

Ook de beveiligers kunnen vertrekken. Het parkeerterrein was bedoeld als buffer voor vrachtwagens, waarvan de chauffeurs hun papieren niet op orde hadden.

De brexit-aftelklok is deze week voor de derde keer rereset, de deadline ligt nu op 31 januari 2020. De voorbereidingen voor de brexit kostten het Havenbedrijf al 1,5 tot 2 miljoen euro, zegt een woordvoerder. Dat is niet allemaal weggegooid geld.

Uitstel, geen afstel

"De huur van de parkeerplaats zit erin, maar ook kosten voor het aanpassen van het ict-systeem van Portbase, waarmee bedrijven goederen kunnen aanmelden bij de douane. We gaan er vanuit dat er van uitstel geen afstel komt en dat we nog kunnen profiteren van die aanpassingen." 

Volgens het Havenbedrijf is de beslissing om de voorbereidingsmaatregelen terug te draaien genomen op advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op het parkeerterrein was plek voor 280 vrachtwagens. Ook zijn parkeerterreinen ingericht bij Hoek van Holland en bij Maasdijk. Die zijn eigendom van Rijkswaterstaat. Of Rijkswaterstaat die parkeerplaatsen ook gaat ontmantelen, is nog niet duidelijk. "Morgen bekijken we welke maatregelen we overeind houden en welke niet. We hebben vandaag wel de teksten boven de snelweg met 'Get ready for brexit' weggehaald," zegt een woordvoerder.

Personeel douane en NVWA

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Nederlandse douane maakten kosten met het oog op de brexit die steeds uitgesteld wordt. Er werden bij de douane honderden werknemers aangenomen. Die zaten de afgelopen maanden echter niet werkloos thuis. Ze zijn volgens de douane ingezet voor andere controles, ook is de extra tijd gebruikt om hen beter op te leiden.

De dierenartsen van de NVWA werden ingezet bij controles bij slachthuizen en exportcertificering van vervoer van dieren naar het buitenland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lege parkeerplaatsen en tijd voor opleiding: bedrijven blij met uitstel brexit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van