Economie

Hoekstra: nieuw voorstel voor EU-begroting is onacceptabel

29 oktober 2019 15:49 Aangepast: 29 oktober 2019 16:04
Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP

De nieuwe voorstellen voor een meerjarenbegroting voor de Europese Unie zijn onacceptabel voor Nederland. Wat minister Wopke Hoekstra van Financiën betreft, kunnen ze meteen de prullenbak in.

Dat zegt hij tegen RTL Z. In de plannen - die gisteren naar buiten kwamen via het Financieele Dagblad (FD) - gaat Nederland de komende jaren zo'n 60 procent meer betalen aan Europa. Volgend jaar is de Nederlandse bijdrage 8 miljard euro; in 2027 zou dat in de nieuwste plannen zijn opgelopen tot 13 miljard.

"Dit voorstel van de Europese Commissie is onacceptabel", zegt Hoekstra. "Wij zullen hier niet mee akkoord gaan. Dat is volstrekt helder." 

Minder geld naar landbouw

In het nieuwste scenario wil de Europese Commissie de meerjarenbegroting voor 2021-2027 verhogen naar 1,11 procent van het gezamenlijke Europese inkomen (bruto binnenlands product, bbp). Nu is dat nog 1 procent.

Dat extra geld wil de Commissie besteden aan 'nieuwe uitdagingen' zoals grenscontroles, migratie en digitale veiligheid. 

Nederland wil geen verhoging. De totale Europese begroting mag niet te veel stijgen, vinden premier Mark Rutte en minister Hoekstra. De Europese Commissie zou vooral moeten investeren in innovatie en een betere begrenzing van de buitengrenzen.

Dat kan ook met een begroting van 1 procent die anders wordt verdeeld, is de opvatting in Nederland. Zo zou er minder geld naar landbouwsubsidies moeten gaan, waardoor bestedingsruimte ontstaat voor andere projecten.

Verbetering ten opzichte van oorspronkelijke plannen

"Deze voorstellen mogen dan nog steeds onacceptabel zijn voor Nederland, het is al wel een hele verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke plannen waarbij de rekening nog veel hoger uitpakte", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

"Uiteindelijk draait het waarschijnlijk uit op een compromis waarbij Nederland moet accepteren dat de begroting toch iets stijgt. In ruil daarvoor wordt de begroting dan hervormd, al zal het lang niet zo ver gaan als Nederland voor ogen heeft."

Liever een ruimere begroting

Nederland is een van de nettobetalers binnen de Europese Unie: we leggen meer geld in dan we terugkrijgen. Net als andere nettobetalers (Zweden, Duitsland) is Nederland daarom voorstander van het bevriezen van de Europese begroting.

Andere landen, die juist netto-ontvanger zijn, willen liever een ruimere begroting. Een belangrijke tegenwerping van de nettobetalers is dat de brexit ook betaald moet worden.

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, verdwijnt ook een van de grootste nettobetalers. Dat levert een begrotingsgat op van circa 13 miljard euro per jaar, dat door de overgebleven 27 lidstaten moet worden opgevuld.

Jaarlijkse korting van 1 miljard euro

Voor Nederland komt daar ook nog eens bij dat de Europese Commissie van de korting af wil die ons land krijgt. Omdat Nederland relatief meer betaalt dan landen met een vergelijkbare welvaart, krijgen we sinds 2007 een jaarlijkse korting van bijna 1 miljard euro. 

Die korting bestaat uit een vast bedrag van zo'n 700 miljoen euro en een lagere btw-afdracht, wat nog eens enkele honderden miljoenen euro's scheelt. Als de Commissie zijn zin krijgt, wordt deze korting over een periode van vijf jaar uitgefaseerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe komt de EU aan zijn geld en waar gaat het heen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van