Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Tegenvaller leger: veiligheidsinstallatie startbaan twee keer zo duur

28 oktober 2019 06:11
Een Nederlandse F16 landt met parachute in Kabul. Beeld © ANP

Een fors hoger prijskaartje voor een systeem dat moet voorkomen dat vliegtuigen van de start- en landingsbaan van militaire vliegvelden afschieten. Mede door de komst van de F-35 is een budget van 44,4 miljoen nodig, ruim het dubbele van waar eerst mee werd gerekend.

In 2016, toen het ministerie van Defensie op zoek ging naar een vervanging voor het huidige systeem, was daar een budget voor van 20,7 miljoen euro.

Na rondvragen bij leveranciers van de systemen bleek dat er eigenlijk maar een systeem geschikt is voor de F16's waar defensie nu nog mee vliegt en de F-35 die dat jachttoestel gaat vervangen. Er was dus maar een bedrijf dat voldoet aan de eisen in de aanbesteding.

Sterke onderhandelingspositie

En dankzij de sterke onderhandelingspositie van dit bedrijf, dat het ministerie niet bij naam noemt, kon het de prijs in de onderhandelingen met het ministerie flink opschroeven.  

Wat daarbij niet meehielp, is dat het huidige systeem in 2026 echt vervangen moet worden, omdat het dan aan het einde van de levensduur is. Het gevolg: het ministerie moet 11,7 miljoen meer afrekenen dan was ingeschat, meldt staatssecretaris Barbara Visser aan de Tweede Kamer.

Noodsysteem om af te remmen

Het gaat om zogenaamde VAI's: vliegtuigafreminstallaties. Dat is een kabel waarmee een vliegtuig afgeremd kan worden voor als deze dat zelf niet kan omdat het een lekke band heeft of als de remparachute niet werkt. De kabel wordt strak getrokken door een motor die onder de grond zit.

Motor moet de kelder in

De plek waar de motor is geplaatst, is een andere reden dat het systeem duurder uitpakt. Vanwege nieuwe regels van de Europese luchtvaartautoriteit EASA moeten de installaties in een keldertje komen, in plaats van in een klein gebouwtje naast de landingsbaan. Het bouwen van die keldertjes kost 8 miljoen meer dan gedacht.

Dat vandaag de dag 44,4 miljoen nodig is, komt ook omdat het ministerie in de eerste budgetraming 3,1 miljoen aan btw niet had meegerekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van