Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Opnieuw een spannende brexitdag: dit staat er vandaag te gebeuren

21 oktober 2019 11:24 Aangepast: 21 oktober 2019 11:24
Boris Johnson tijdens het brexitdebat Beeld © EPA

Een nieuwe dag in de strijd om brexit. In het Britse parlement zal premier Boris Johnson wederom proberen om het parlement achter zijn voorlopige deal met de Europese Unie te krijgen.

Afgelopen zaterdag probeerde hij dat ook al, maar werden zijn plannen geblokkeerd door een amendement. Dat werd speciaal ingebracht om steun voor een deal te blokkeren tot wetgeving rondom het uittredingsakkoord behandeld is.

Met flinke tegenzin stuurde Johnson een aantal brieven naar de Europese Unie. Hij was volgens een speciaal daarvoor aangenomen wet verplicht om drie maanden uitstel te vragen. Dat deed hij, al ondertekende hij de brief niet en stuurde hij meteen een brief mee waarin stond dat hij tegen een uitstel was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extra uitzending op RTL Z: hoe verder met de brexit?

Onzekerheid over debat

De verwachting is dat Johnson nu zijn akkoord door het parlement wil loodsen om daarna zijn vraag om uitstel in te trekken. Zo zou het Verenigd Koninkrijk nog steeds met een deal de Europese Unie kunnen verlaten over tien dagen.

Of dat gaat lukken is maar zeer de vraag. John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis, kan een debat over de brexitdeal blokkeren. In het Britse parlement geldt in principe dat je maar een keer over dezelfde motie kan spreken, en dat is zaterdag ook al gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johnson vraagt EU om uitstel brexit, maar pleit ertegen

Akkoord wijzigen

Als er wel gestemd wordt over de deal is het ook mogelijk dat parlementariërs nieuwe amendementen - wijzigingen op de deal - indienen. Dan zouden ze de deal pas steunen als die wijzigingen zijn doorgevoerd. Maar zulke wijzigingen wil Johnson juist weer niet.

Om uittreding uit de EU definitief te maken moeten de Britten ook formele brexitwetgeving goedkeuren. Als Bercow zorgt dat er niet over de brexitdeal wordt gestemd, kan premier Johnson vragen om direct te stemmen over die wetgeving. Dat zou een manier zijn om indirect ook de deal goedgekeurd te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Brexitdeal uitgesteld, hoe nu verder?

Spannende verhoudingen

Als er vanmiddag wordt gestemd over de deal met de EU, wordt het erg spannend. Volgens de laatste telling van The Guardian zouden 320 parlementariërs voor de deal kunnen stemmen, en 317 tegen zijn. Een aantal parlementariërs zal niet stemmen.

Als het vandaag niet lukt, wil Johnson deze week op hoge snelheid de volledige wetgeving behandelen. Het parlement zal dan vaak samenkomen, waarna Johnson tijdens of na het weekend naar Brussel moet voor een ingelaste EU-top.

Toch uitstel? 

De oppositie wil helemaal niet door de wetgeving haasten, en kan verschillende amendementen indienen die roet in het eten kunnen gooien voor Johnson. Als er voldoende stemmen zijn, kunnen ze proberen Johnson te verplichten het huidige akkoord aan te passen. Als dat lukt, wordt het onmogelijk om de deal deze week nog door het parlement te krijgen.

Dan zou de Europese Unie uitstel moeten verlenen, waarna Johnson waarschijnlijk verkiezingen wil organiseren. Zijn hoop is dat hij daar dan een meerderheid haalt, om daarna toch zijn met de EU uitonderhandelde deal door het parlement te krijgen. De brexit wordt dan wel uitgesteld.  

RTL Z - brexit op Z

Brexit op Z: order! in de chaos

Het Britse vertrek uit de EU geeft nog steeds een hoop onduidelijkheid. In een speciale brexit-uitzending op RTL Z scheppen we orderrrr! in de chaos en kijken we met ondernemers, experts en onze correspondenten naar hoe het nu verder moet. Maandag tussen 16.30 en 17.30 uur, live op tv, RTLZ.nl en Facebook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van