Economie

Regeringsleiders EU geven groen licht aan brexitdeal

17 oktober 2019 18:04 Aangepast: 17 oktober 2019 19:48
De leiders van de Europese Unie bijeen op de EU-top in Brussel. Beeld © AFP

De regeringsleiders van de 27 overgebleven EU-landen zijn akkoord met de onderhandelingsdeal die vanmorgen is gesloten.

Dat maakt de woordvoerder van voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad zojuist bekend op Twitter.

Onderhandelaars van de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk bereikten vandaag na lang onderhandelen een principeakkoord over het Britse vertrek uit de EU op 31 oktober.

De nieuwe afspraken moeten voorkomen dat er fysieke grenscontroles komen tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (onderdeel van het VK). Na decennia van bloedige strijd tussen protestanten en katholieken op het eiland is ruim twintig jaar geleden afgesproken dat die grens open moet blijven.

Grens in zee 

Hiervoor is de door het Verenigd Koninkrijk gehate verzekeringspolis om de grens tussen Noord-Ierland en Ierland hoe dan ook open te houden (de backstop) vervangen door iets nieuws: een grens middenin de Ierse Zee.

De onderhandelingsdeal zorgde voor gemengde reacties onder politici, maar krijgt nu na de Britse regering ook akkoord van de 27 EU-lidstaten. Die zijn momenteel bijeen voor een tweedaagse top in Brussel, die in het teken staat van de brexit.

Bal ligt bij DUP

Daarmee is het einde nog niet in zicht. De bal ligt nu bij het Britse Lagerhuis, dat aanstaande zaterdag bijeenkomt voor een speciale zitting. Daarbij is de Britse regering voor een meerderheid afhankelijk van de Noord-Ierse partij DUP. Die partij liet vandaag tweemaal weten dat het niet instemt met de voorstellen.

"Zij vinden het niks omdat het door deze nieuwe deal lijkt of ze bij de Europese Unie en Ierland horen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie vanuit Brussel. "Oppositiepartij Labour is ook tegen en daarom is men hier heel somber dat het Boris Johnson lukt om de deal door het parlement te krijgen."

Mocht er toch een meerderheid ontstaan in het parlement, is het laatste woord aan het Europees Parlement. Dat komt volgende week bijeen en moet als laatste instemmen met de brexitdeal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Onderhandelaars bereiken principeakkoord over brexit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van