Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Vergunningen Floriade liggen stil door stikstofuitspraak

17 oktober 2019 11:18

Er is onzekerheid rond de plannen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade en de bouw van een nieuwe wijk op het terrein. Alle vergunningaanvragen liggen stil, vanwege de uitspraak van de Raad van State over stikstofuitstoot bij bouwprojecten.

In mei zette de hoogste bestuursrechter van Nederland een streep zette door het zogenoemde 'Programma Aanpak Stikstof', waarmee de stikstofuitstoot van projecten in de buurt van natuurgebieden berekend werd.

Volgens de RvS deugde die methode niet. Op dit moment liggen er 18.000 bouwprojecten stil, waaronder ook kleine verbouwingen bij mensen thuis. 

Vergunningen

Die uitspraak geldt ook voor de plannen in Almere. Voordat daarmee verder gegaan kan worden, moet er berekend worden hoeveel stikstof er vrijkomt bij alle activiteiten. "We zijn erg afhankelijk van de provincie en het Rijk daarvoor, maar we hopen dat we zo spoedig mogelijk alles in gang kunnen zetten", reageert een woordvoerder van de gemeente Almere.

Er wordt intussen gewoon doorgewerkt aan alle voorbereidingen. De eerste vergunningen, voor de aanbouw van een nieuwe wijk, zouden begin 2020 moeten rondkomen; de vergunningen voor de Floriade pas in 2021. Het is nu nog niet te zeggen wanneer er meer duidelijkheid komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouw smeekt kabinet om tijdelijke aanpassing stikstofnormen

Paviljoens worden woningen

In april 2022 staat de volgende wereldtuinbouwtentoonstelling gepland, met als thema 'growing green cities', ofwel de groene stad van de toekomst. De tentoonstelling is dan zes maanden lang geopend voor publiek.

Op het terrein komt ook een nieuwe wijk te liggen, Hortus. Een deel van de 660 woningen die daar gebouwd worden, wordt tijdens het evenement ingezet als paviljoen. Die panden kunnen daarna worden omgebouwd tot woningen of horeca.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van