Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Turkse beurs blijft dalen na sancties en aanklacht tegen bank

16 oktober 2019 13:37 Aangepast: 16 oktober 2019 16:00
Een Syrische grensplaats wordt aangevallen door het Turkse leger. Beeld © AFP

De Turkse invasie in Noordoost-Syrië zorgt voor veel onrust op de financiële markten in Turkije. De EU en de VS hebben sancties afgekondigd. Daarnaast hakt een Amerikaanse aanklacht tegen een Turkse bank er flink in.

De EU besloot eerder deze week om geen wapens meer te leveren aan Turkije, maar vooral de economische sancties van de VS lijken de beurs in Istanbul te raken.

Sancties

De VS heeft een aantal Turkse ministers op een sanctielijst geplaatst, verhoogt de importheffingen op staal naar 50 procent en staakt voorlopig de onderhandelingen over een handelsakkoord.

De sancties zijn een reactie op de invasie van Turkije in Noordoost-Syrië. Nadat president Trump vorige week plotseling besloot om de Amerikaanse troepen uit het gebied terug te trekken, greep Turkije zijn kans om Koerdische strijders in het gebied aan te vallen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Trump voert sancties in tegen Turkije: 'Importheffing staal verhoogd naar 50 procent'

Meer sancties

Trump leek met de actie, die volgde op een gesprek met de Turkse president Erdogan, groen licht te geven voor de militaire acties van de Turken, maar vriend en vijand in binnen- en buitenland veroordeelden de stap van Trump en eisen dat Ankara tot de orde wordt geroepen.

De afgekondigde maatregelen van de VS worden trouwens door zowel Democraten als Republikeinen als onvoldoende beschouwd. In het Congres wordt gewerkt aan een wet die veel verdergaande sancties oplegt.

Bank op de korrel

Inmiddels gaat de beurs in Turkije al wel behoorlijk onderuit. Deze week verloor de beurs in Istanbul al ruim 5,5 procent en vandaag staat er alweer een min van ruim 1 procent op de borden. Vooral bankaandelen krijgen tikken.

Dat heeft waarschijnlijk dan weer voornamelijk te maken met het feit dat het Amerikaanse OM de Turkse bank Halkbank ervan verdenkt mee te hebben gewerkt aan het omzeilen van sancties tegen Iran. De Turkse lira daalde met ongeveer 1 procent nadat de aanklacht gisteren bekend werd gemaakt.

De Turkse beurs heeft tijdelijk de mogelijkheid opgeschort om 'short te gaan' op zeven Turkse banken, waaronder Halkbank. Als beleggers short gaan dan speculeren ze op koersverliezen. Halkbank, officieel Turkiye Halk Bankasi, werd dit jaar al 23 procent minder waard en opende woensdag ruim 7 procent lager.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van