Economie

Grote beleggers klagen opnieuw: te weinig vrouwen in top beursfondsen

16 oktober 2019 11:34 Aangepast: 16 oktober 2019 13:52
De toezichthouders van FlowTraders zijn allemaal mannen. De bestuurders ook. Beeld © FlowTraders

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven benoemen meer vrouwen dan ooit tot bestuurder of commissaris. Maar het wettelijke streefcijfer van 30 procent wordt slechts bij 9 bedrijven gehaald. Beleggersclub Eumedion dringt daarom opnieuw aan op meer vrouwelijke benoemingen.

De belangenvereniging voor institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars riep Nederlandse beursgenoteerde bedrijven vorig jaar herfst voor het eerst op om meer vrouwelijke bestuurders en commissarissen aan te nemen.

Meer topvrouwen

Nu, een jaar later, stelt Eumedion dat het aantal vrouwen in die topfuncties groeit. Van de 29 nieuwe bestuurders die afgelopen jaar werden voorgedragen, waren er 11 vrouw. Dat is 38 procent. Bij de commissarissen is dat percentage nog iets hoger, namelijk 43 procent.

Het aantal Nederlandse beursfondsen zonder ook maar één vrouwelijke bestuurder of commissaris is het afgelopen jaar gedaald van 17 tot 11. Bij de vijftig bedrijven in de AEX en Midkap-indices kent alleen beurshandelaar FlowTraders een volledig mannelijke bedrijfstop.

Niet genoeg

Hoewel Eumedion ziet dat het aantal vrouwelijke benoemingen in topfuncties groeit, is dat volgens de belangenvereniging niet genoeg. Alleen DSM, Heineken, Heineken Holding, Hydratec, Intertrust, NSI, PostNL, Unilever en Wolters Kluwer hebben het sinds 2013 geldende wettelijke streefcijfer van 30 procent bereikt.

Daarom wil Eumedion dat bedrijven nog meer werk maken van een evenwichtigere man/vrouwverdeling in de top. Volgens de belangenvereniging vergroot dat de effectiviteit van bestuur en toezicht. "Er is steeds meer bewijs dat genderdiverse groepen betere beslissingen maken en beter resultaten op de langere termijn boeken", schrijft de belangenorganisatie.

Headhunters

Eumedion vindt dat bedrijven hun headhunters moeten verplichten om op hun kandidatenlijstjes ook vrouwen op te nemen. Ook moeten bedrijven meer vrouwen benoemen in de managementlagen onder het bestuur.

De belangenvereniging dringt er verder op aan om het diversiteitsbeleid met concrete doelen openbaar te maken in hun jaarverslagen, samen met de strategie om die doelen te bereiken en voortgangsrapportages.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore