Economie

Ook het IMF is somberder over de groei van de Nederlandse economie

15 oktober 2019 16:54 Aangepast: 15 oktober 2019 16:55
IMF-econoom Gita Gopinath bij de presentatie van de economische ramingen. Beeld © EPA

De economische vooruitzichten in Nederland zijn wat minder rooskleurig geworden. Dat meent althans het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat zijn groeivoorspelling voor de Nederlandse economie wederom heeft verlaagd.

Ook de prognoses van de wereldeconomie als geheel zijn naar beneden bijgesteld. Volgens het fonds begint de handelsoorlog steeds meer zijn tol te eisen.

Een tikkeltje positiever

Het IMF denkt dat de Nederlandse economie volgend jaar nog maar met 1,6 procent vooruitgaat. Bij de vorige raming in april voorzag het fonds voor 2020 nog een plus van 1,7 procent. De prognose voor dit jaar blijft staan op 1,8 procent groei.

In zijn voorjaarsraming was de organisatie al beduidend somberder geworden over de economische vooruitzichten voor Nederland. Overigens is het fonds nog wel een tikkeltje positiever dan het Centraal Planbureau dat in 2020 slechts 1,4 procent groei voorziet, na 1,8 procent groei dit jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handelsconflict sleurt Nederland mee, economie 'in blessuretijd'

Minste groei in jaren

Wereldwijd hakt de handelsoorlog er steviger in. Waarschijnlijk neemt de wereldeconomie dit jaar nog maar 3 procent in omvang toe, wat volgens het IMF de minste groei is in jaren. Volgend jaar bedraagt de vooruitgang waarschijnlijk 3,4 procent.

In beide gevallen is dit meerdere procentpunten minder dan het fonds eerder nog voor mogelijk hield.

De prognose voor de groei van de wereldhandel voor dit jaar is verlaagd van 3,4 procent (aprilraming) tot 1,1. Voor 2020 is de prognose voor de groei van de wereldhandel verlaagd van 3,9 procent in april tot 3,2 procent nu.

Effect op Nederlandse economie

IMF-econoom Gita Gopinath wijst op de sterke verslechtering van de productieactiviteit en de wereldhandel. Volgens haar is er bovendien sprake van veel onzekerheden, ook rond de brexit. Dit is schadelijk voor de investeringen.

De brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China en de bredere geopolitieke instabiliteit bedreigen onze welvaart en welzijn, zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra hierover.

"Wat er nu aan de hand is in de wereld, is niet mals en reken maar dat dat ook nog effect zal hebben op de internationale economie en daarmee ook op de Nederlandse economie", zei hij in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IMF somberder over Duitse economie en dat is slecht voor ons

Duitse economie maakt een dip

Daarnaast gaat de auto-industrie door een moeilijke periode, aldus IMF-econoom Gopinath. Dat laatste speelt vooral in Duitsland, waarover het IMF flink negatiever is geworden.

Nederland is voor de export sterk afhankelijk van de landen om ons heen, waarvan Duitsland het belangrijkste is. Veel Nederlandse bedrijven doen zaken met Duitsland. Zo zijn er heel wat bedrijven die toeleverancier zijn aan de Duitse automobielindustrie. De Duitse economie moet het volgend jaar waarschijnlijk met 0,5 procentpunt minder groei doen dan eerder voorspeld.

Om de vele risico's zo veel mogelijk voor te zijn en de economische groei meer aan te jagen zijn in de ogen van Gopinath maatregelen van overheden nodig. In haar toelichting herhaalde ze een eerder pleidooi van het IMF dat landen als Nederland en Duitsland extra geld moeten steken in onderzoek en infrastructuur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van