Economie

Pad en hagedis zitten circuit Zandvoort in de weg

15 oktober 2019 06:09 Aangepast: 15 oktober 2019 06:34
De duinen bij Circuitpark Zandvoort. Beeld © ANP

Zes natuur- en milieuorganisaties vragen de rechtbank Haarlem vandaag om de verbouwing van het circuit Zandvoort stil te leggen. Die zou ten koste gaan van de beschermde rugstreeppad en zandhagedis.

Het circuit wil verbouwen om in 2020 en de jaren daarna een Formule 1-race mogelijk te maken. Er moet een toegangsweg komen, wandelpaden moeten worden verbreed en er moet in duin gegraven worden om tijdelijke tribunes te kunnen plaatsen.

Ontheffing aangevochten

Voor deze werkzaamheden zijn ontheffingen en vergunningen nodig. De eerste ontheffing die verleend is, wordt nu bij de rechtbank Haarlem aangevochten.

De natuur- en milieuorganisaties willen dat de rechtbank de door de provincie Noord-Holland verleende ontheffing intrekt en de werkzaamheden stillegt. De provincie zelf vindt dit onnodig en het circuit zelf zit er al helemaal niet op te wachten.

De provincie wijst erop dat er maatregelen zijn genomen om de rugstreeppad en zandhagedis te beschermen. Er zijn schermen en emmers geplaatst om de aanwezige dieren te vangen en elders uit te zetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbouwing circuit Zandvoort verstoort seksleven rugstreeppad en zandhagedis

Circuit vreest vertraging

Het circuit vreest vertraging van de werkzaamheden. Deze zouden heel strak zijn ingepland en volgens een bepaalde volgorde moeten worden uitgevoerd. Als het werk zou worden stilgelegd – ook al is dit maar tijdelijk – dan zou het risico bestaan dat het circuit niet op tijd voldoet aan de eisen van de Formule 1-organisatie en niet door kan gaan.

De gevolgen daarvan kunnen volgens het circuit maar moeilijk worden overschat. Zij wijzen op een immense financiële schadepost, contractbreuk (met alle schade van dien), en reputatieschade voor het circuit Zandvoort en waarschijnlijk Nederland als geheel.

Welk belang weegt zwaarder?

Hamvraag is het belang dat de rechtbank toekent aan een Formule 1 in Nederland. Volgens advocaat Van Eik van Natuurbelang AWD is geen sprake van een dwingende reden van groot openbaar belang die maakt dat de beschermde dieren moeten wijken voor de verbouwing van een circuit.

De provincie die de ontheffing aan het circuit verleende wees op het belang van de sport, veiligheid, verkeersveiligheid en sociaaleconomische belangen, zoals de investering in het spoor om Zandvoort beter bereikbaar te maken voor mensen die met de trein reizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heli-heibel: Grand Prix wil honderden extra vluchten naar circuit Zandvoort

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van