Ga naar de inhoud
Economie

Provincies trekken nieuwe stikstofregels in na protesten van boeren

Boeren protesteren in Drenthe. Beeld © ANP

Drenthe en Overijssel hebben vandaag bekendgemaakt de nieuwe stikstofregels in te trekken. Daarmee volgen ze de provincie Friesland die de regels vorige week al introk. Concreet betekent dit dat verschillende bouwprojecten toch weer niet kunnen doorgaan.

De provincies besloten vorige week om weer vergunningen af te geven voor bouw- en infrastructuurprojecten, mits activiteiten niet zouden leiden tot meer stikstofbelasting voor de omgeving.

Een vergunningaanvrager moest dat kunnen aantonen. Wie een vergunning wilde, moest de stikstofuitstoot beperken of zorgen dat de uitstoot elders daalde. 

Oneerlijke regels 

Maar de eerste provincies hebben de regels dus nu alweer opgeschort. Vrijdag trok Friesland de nieuwe stikstofregels in, vandaag volgden Drenthe en Overijssel na protesten van boeren en overleg met boerenorganisatie LTO. 

Boeren zijn boos omdat veehouderijen niet onder de nieuwe vergunningsregels vielen. Daardoor konden ze niet, of maar zeer beperkt uitbreiden. En dat is oneerlijk, aldus de boeren. 

Dat is de reden dat de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet de regels opschort, zei hij vandaag in het provinciehuis in Assen. "We stellen het uit tot er iets beters ligt", zegt Jumelet. "Daarmee zijn de beleidsregels van tafel tot er iets beters ligt."

In Assen staat een massa boze boeren voor de deur omdat er gepraat wordt over de stikstofregels. 

Wereld
Lees ook;
Wereld Natuur Fonds: stikstofaanpak kabinet niet genoeg

Ook in andere steden vinden momenteel protesten van boeren plaats bij provinciehuizen. De boeren zijn boos, omdat zij verwachten dat uitbreidingsplannen die zij hebben, ingeperkt kunnen worden door de nieuwe regels. Volgens de boerenorganisaties krijgen andere sectoren, zoals de bouw, voorrang bij het verdelen van de stikstofruimte.

Friesland

Friesland was de eerste provincie die de eerder genomen stikstofmaatregelen introk. Boeren trokken spontaan naar Leeuwarden om te protesteren. De Friese gedeputeerde Johannes Kramer vertelde de verzamelde boeren dat de regels opgeschort werden. 

Toch zullen de provincies uiteindelijk wel een manier moeten vinden om vergunningen te verlenen voor bouwprojecten. Dat is ook wat het kabinet wil.

Vicepremier Hugo de Jonge zei gisteren namens het kabinet dat de maatregelen om weer vergunningen te verlenen 'gewoon moeten worden genomen'. "Ik hoop dat de provincies alles doen om juist die vergunningverlening op gang te laten komen."

Friesland
Lees ook:
Friesland gaat maatregelen tegen stikstof aanpassen na boerenprotest

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18

Update 14:58

Dit bericht is aangevuld met meer informatie over de nieuwe stikstofregels.