Economie

China en VS bereiken gedeeltelijk handelsakkoord: 'Boeren, koop grotere tractors'

12 oktober 2019 08:29 Aangepast: 11 december 2019 08:39
De deal is goed nieuws voor boeren en bankiers, aldus president Donald Trump

Verenigde Staten (VS) en China zijn tot een deelakkoord gekomen, zegt president Donald Trump na gesprekken met de Chinese vicepremier Liu He. Trump spreekt van een ‘substantiële’ deal, vooral voor de Amerikaanse landbouw.

China en Amerika zijn elkaar op een aantal punten tegemoet gekomen. Daarmee is deze gedeeltelijke overeenkomst de basis voor een breder akkoord.

In de persconferentie zegt de Amerikaanse president dat het akkoord gaat over intellectueel eigendomsrecht, financiële dienstverlening en de landbouw. Hij noemt het een ‘fantastische deal’ voor boeren.

40 tot 50 miljard aan landbouwexport

"China gaat 2 tot 3 keer meer Amerikaanse landbouwproducten kopen dan het land op zijn hoogtepunt importeerde", zegt Trump. "Het gaat om 40 tot 50 miljard dollar aan landbouwproducten. Boeren, koop maar vast meer land en grotere tractors."

De afgelopen paar weken importeert China al meer boerenproducten en zodra de deal gesloten is stijgt dat nog verder, belooft hij. Trump verwacht de deal binnen vijf weken officieel te tekenen.

Fase 1

De Amerikanen stellen op hun beurt de voor volgende week geplande importheffing op Chinese goederen van 250 miljard dollar uit. Over de nieuwe tarieven die in december ingaan, is nog geen beslissing genomen.

Volgens Trump is deze ‘fase 1-deal’ de opmaat naar een breder handelsakkoord.

Sceptisch

Economen van persbureau Bloomberg reageren sceptisch. Ze noemen het een ‘mini-deal’ en vrezen dat het akkoord tijdens de onderhandelingen nog verder wordt afgeslankt. "Vijf weken is lang. Vorige deals zijn in minder tijd afgeketst."

De handelsperikelen tussen China en de VS duren inmiddels anderhalf jaar. Een deal die de twee landen eerder bereikte ging in mei toch niet door.

Beurzen in de lift

De Amerikaanse beurzen reageerden positief op het nieuws over een deelakkoord en sloten vrijdag met flinke winst.

De Dow-Jonesindex sloot 1,2 procent hoger op 26.816,59 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 1,1 procent hoger gezet op 2970,27 punten en technologiebeurs Nasdaq kreeg er 1,3 procent bij. Die sloot op 8057,04 punten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

China en VS bespreken handelsoorlog in oktober

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van