Economie

53 miljard euro aan Nederlands geld in belastingparadijzen

11 oktober 2019 19:50 Aangepast: 11 oktober 2019 19:57
Vooral Malta en Cyprus sluizen veel geld weg Beeld © Getty Images

Europese landen lopen tientallen miljarden euro's mis door belastingontwijking, becijfert de Europese Commissie. Ook Nederlanders ontwijken graag, blijkt uit een nieuw rapport.

De Europese Commissie presenteert een rapport over belastingparadijzen gebaseerd op een nieuwe rekenmethode. Daaruit blijkt dat Europese belastingplichtigen minstens 1,5 biljoen euro verduisterden in 2016, meldt persbureau Reuters. Daardoor liepen overheden zo'n 46 miljard euro mis.

Grootste ontwijkers: Cyprus, Malta en Duitsland

Volgens de schatting van de Commissie sluisden Nederlanders zo'n 53 miljard euro weg. Op die manier liep de Belastingdienst 2 miljard euro mis.

Verhoudingsgewijs ging veel geld op Cyprus en Malta naar zogenaamde 'offshore-rekeningen'. Zo'n 50 procent van het bruto binnenlands product van de eilanden is in het buitenland weggezet.

Vergelijking met China en de VS

Als het gaat om absolute bedragen, is Duitsland koploper. Tenminste 331 miljard euro's van Duitsers staan in belastingparadijzen (10 procent van het bbp). Frankrijk staat op plaats twee (12 procent van het bbp), het Verenigd Koninkrijk op drie (9 procent van het bbp). Nederland staat met 7 procent van ons bbp op nummer acht.

Ter vergelijking bekeek de Europese Commissie de belastingontwijking van de Verenigde Staten en China. Amerikanen stalden 5 procent van het bruto binnenlands product in het buitenland, Chinezen 15 procent. Het meeste Chinese geld ging waarschijnlijk naar Hong Kong.

Europees beleid

EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) noemt het 'onaanvaardbaar' dat overheden zoveel geld mislopen. "Dat is geld dat geïnvesteerd had kunnen worden in scholen en ziekenhuizen."

Moscovici ziet wel een dalende trend. Er wordt namelijk iets minder weggesluisd dan een jaar eerder. Hij dankt dit aan Europees beleid tegen belastingontwijking. Hij verwacht dat het verlies aan belastinginkomsten verder daalt dankzij nieuwe maatregelen van de lidstaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kabinet steunt GroenLinks-wet tegen belastingontwijking multinationals

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van