Economie

Optimisme terug na brexitontbijt: 'Deal is mogelijk'

11 oktober 2019 12:42
De Britse brexitminister Barclay en EU-onderhandelaar Barnier voor hun ontmoeting in Brussel. Beeld © EPA

Twintig dagen voor de brexitdeadline is er voor het eerst sinds lange tijd weer wat optimisme te bespeuren aan de onderhandelingstafel. Volgens voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk kan er mogelijk toch een brexitdeal worden bereikt voor 31 oktober.

Tusk ontving naar eigen zeggen 'bemoedigende signalen' van de Ierse premier Leo Varadkar en zei dat er vandaag 'technische gesprekken' volgen tussen de onderhandelaars in Brussel.

Brexit is als bergbeklimmen

Daar praat hoofdonderhandelaar Michel Barnier namens de EU verder met zijn Britse evenknie Stephen Barclay. Na een gezamenlijk ontbijt vroeg Barnier om meer tijd. "Brexit is als het beklimmen van een berg. We hebben waakzaamheid, vastberadenheid en geduld nodig."

Gisteravond sprak Varadkar met de Britse premier Boris Johnson in Wirral, het schiereiland bij de stad Liverpool. Dit resulteerde zowaar in een behoorlijk opgewekt gezamenlijk statement, waarin beide leiders spraken van een constructief gesprek waarin 'een weg naar een mogelijke deal' zichtbaar was geworden.

'Minste kans moet worden benut'

En dat is voor het eerst, benadrukte Tusk vanmorgen. "Zelfs de minste kans moet worden benut", aldus de EU-president, die vervolgens nog eens fijntjes wees op de naderende deadline.

Vanuit de Europese Unie is de eis dat de Britten uiterlijk vandaag met een werkbare oplossing komen. "Hierover worden de overgebleven 27 EU-lidstaten vanmiddag bijgepraat door Barnier", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Dan moet blijken of het genoeg is."

De koers van het Britse pond veerde vanmorgen op door het optimisme over een mogelijk brexitdeal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ommezwaai: Johnson gaat wel uitstel vragen als no-deal dreigt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van