Economie

Mannenstellen spekkoper: gemiddeld inkomen van 108.000 euro

11 oktober 2019 00:09 Aangepast: 11 oktober 2019 08:16
Beeld © Getty Images

Van alle stellen in ons land staan samenwonende mannenkoppels er qua inkomen gezien het beste voor. Hun gemiddelde brutojaarinkomen ligt op 108.000 euro per jaar. Dat is 15.000 euro meer dan dat van heterostellen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS dat de inkomens van homo- en heteroseksuele mannen en vrouwen over 2017 vergeleek. Het gaat dan om het gezamenlijke bruto inkomen uit werk of onderneming. De inkomens van vrouwenkoppels en heterostellen zijn bijna gelijk. 

Ouder en hogeropgeleid

Zo verdienen een man en een vrouw die zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben gemiddeld ruim 92.000 euro bruto per jaar. Voor twee vrouwen ligt dit bedrag op 91.000 euro.

Dat mannenkoppels meer verdienen komt volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS omdat deze stellen vaker ouder zijn en hogeropgeleid. "Ze zijn verder in hun carrière en verdienen dus meer."

Ongelijke inkomensverdeling

Voor alle stellen geldt dat er vaak één is die veel meer verdient dan de ander. Onder heterostellen is de meestverdienende partner in 86 procent van de gevallen man.

Een ongelijke inkomensverdeling geldt voor 59 procent van de man-vrouwparen, de helft van de mannenparen en 44 procent van de vrouwenparen.

Meer uren gewerkt

Mannen werken meer uren dan hun vrouwelijke partner. Onder werknemers geldt dat mannen die meer uren werken dan hun partner gemiddeld 1700 uur per jaar werken (bij een achturige werkdag kom je dan uit op 212,5 dagen) en vrouwen 1600 uur.

Bij de kortst werkende partner loopt de werkduur iets verder uiteen: homomannen werken gemiddeld 1200 uur, heteromannen en lesbische vrouwen 1100 uur en heterovrouwen 900 uur. 

Mannen verdienen meer

Heteroseksuele mannen verdienen gemiddeld 28 duizend euro per jaar meer dan heteroseksuele vrouwen, terwijl het verschil tussen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen 9 duizend euro bedraagt.

Lesbische vrouwen hebben weer een hoger inkomen dan heteroseksuele vrouwen. Het gaat om een gemiddeld 14.000 euro meer. Heteroseksuele mannen verdienen gemiddeld vijfduizend euro meer dan homoseksuele mannen.

Bij de inkomensverschillen is niet gecorrigeerd voor verschil in opleiding, leeftijd, herkomst of aantal gewerkte uren. Maar wie meer werkt, verdient meestal ook meer. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van