Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Weer twee landen van zwarte lijst voor belastingparadijzen

10 oktober 2019 11:56 Aangepast: 10 oktober 2019 12:34
Wel een paradijs, geen belastingparadijs meer. Beeld © Getty Images

De EU-ministers van Financiën hebben de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Marshalleilanden van de zwarte lijst van belastingparadijzen gehaald. Volgens de EU hebben de landen voldoende maatregelen genomen om van de lijst af te gaan.

De landen hebben hun fiscale wetgeving aangepast aan Europese eisen om risico's als belastingontwijking en oneerlijke fiscale concurrentie aan te pakken. Er staan nog negen landen op de lijst. 

Op de zwarte lijst staan alleen landen van buiten de EU. Op de eerste versie van de lijst stonden in 2017 zeventien landen. Ze werden publiekelijk aan de schandpaal genageld, omdat andere landen volgens de EU belastinginkomsten mislopen door de acties van belastingparadijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeventien landen op EU's zwarte lijst van belastingparadijzen

Grijze en zwarte lijst

Landen en regio's die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking gaan op de zwarte lijst. De EU heeft ook een 'grijze' lijst met landen die hebben toegezegd maatregelen te nemen, maar dat (nog) niet hebben gedaan. 

Nemen ze binnen een jaar nog steeds geen maatregelen, dan gaan ze op de zwarte lijst. Dat gebeurde in maart met de VAE. Zwitserland gaat nu juist van de grijze lijst af; de Zwitsers hebben vijf belastingmaatregelen afgeschaft waar de EU bezwaar tegen had. Er staan nu nog 33 landen op de grijze lijst. 

De EU beoordeelt landen op drie criteria:

  • Transparantie: delen landen bankgegevens van belastingplichtigen met andere landen?

  • Eerlijke belastingen: landen mogen geen bedrijven lokken om hun elders gemaakte winsten in het land te parkeren om er vervolgens weinig belasting over te betalen (offshore-constructies).

  • Belastingontwijking van multinationals tegengaan: landen worden geacht internationale afspraken te onderschrijven om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan.

Sinds het verschijnen van de lijst is er ook forse kritiek op. Bijvoorbeeld Oxfam Novib en Tax Justice Network zeiden destijds dat er in totaal veel meer landen op zouden moeten staan en dat ook EU-landen als Nederland, Luxemburg en Ierland een plek op de lijst zouden moeten krijgen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore