Ga naar de inhoud
Economie

Ministers melden akkoord over financiering eurozonebegroting

Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP

De EU-ministers van Financiën zijn het vannacht eens geworden over een nieuwe stap richting de eurozonebegroting. Over de aparte begroting voor de eurozone was nogal wat onenigheid in de afgelopen maanden.

De EU-ministers van Financiën zijn het eens geworden over de manier waarop het budget gefinancierd moet worden. Over de hoogte van het bedrag wordt voorlopig niets bekend, laat een woordvoerder van minister Hoekstra weten. Dat wordt pas duidelijk aan het einde van het jaar. 

Fonds voor projecten

Er wordt ook niet gesproken van een begroting, maar van een Begrotingsinstrument voor Convergentie en Concurrentievermogen (BICC). Oosterveer laat weten dat Nederland positief is over de uitkomst van de onderhandelingen. Een jaar geleden wilden bepaalde EU-landen een echte aparte begroting voor de eurolanden.

Het huidige instrument richt zich niet op economische stabiliteit, vertelt woordvoerder Jaap Oosterveer, maar op concurrentie en convergentie. "Uiteindelijk gaat het gebruikt worden om verschillende projecten te financieren, tegen strenge voorwaarden. Als een land een bepaald probleem heeft, op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, kan er een project worden opgetuigd om hervormingen plaats te laten vinden. Uit dit fonds zouden projecten dan gefinancierd kunnen worden." 

Eurogroepvoorzitter Mário Centeno zei in een persconferentie dat alle lidstaten financiering kunnen ontvangen, ook de rijkere lidstaten. Die kunnen tot 70 procent terugkrijgen van het geld dat ze inleggen in het fonds. Verder gaf hij aan dat landen die financiering aanvragen voor een project, daar een kwart van moeten co-financieren. 

EU-leiders
Lees ook:
EU-leiders willen snel nadere invulling eurozonebegroting

In juni spraken de EU-leiders af dat er een eurozonebegroting moest komen, maar toen werd nog niet afgesproken wat voor bedrag ermee gemoeid zou zijn en hoe dat gefinancierd moest worden. Nederland en een aantal noordelijke lidstaten wilden dat de begroting een bescheiden omvang zou krijgen. 

Meer
Lees ook:
Meer geld naar Brussel? Verzet tegen hoger EU-budget groeit

Onenigheid over hoogte budget

Daarnaast vond dat blok dat het geld uit de bestaande begroting van de Europese Unie moest komen, en dat het gebruikt zou moeten worden voor investeringen of om structurele hervormingen te ondersteunen. 

Andere landen, zoals Frankrijk en zuidelijke EU-lidstaten, wilden dat de eurozonebegroting een grote omvang zou krijgen. Er zouden aparte belastingen voor moeten worden geheven. 

Kritiek op opstelling Hoekstra

Hoekstra zette de hakken flink in het zand, en ontving daar ook kritiek voor. Hij eiste onder meer een vetorecht voor de lidstaten over voorgenomen uitgaven, anders wilde hij niet meedoen. Oorspronkelijk zou het gaan om honderden miljarden euro's, nu lijkt het eerder op tientallen miljarden. Dat geld mag bovendien alleen worden ingezet om concurrentiekracht te versterken. 

Hoekstra
Lees ook:
Hoekstra krijgt EU-begrotingsplan niet van tafel in nacht onderhandelen

Nacht overgeslagen

Eerder sloegen de ministers van Financiën van eurolanden al een nacht over vanwege deze kwestie. Mede door de opstelling van Hoekstra werd er eind vorig jaar in een marathonnacht gesproken over de aparte begroting. Frankrijk en Duitsland wilden toen dat de begroting kon worden gebruikt voor landen die opeens in een diepe recessie komen, Nederland was én is daar fel tegen.