Economie

Blok: 'Britten moeten ook bij no-deal betalen aan EU'

10 oktober 2019 06:55 Aangepast: 10 oktober 2019 08:56
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD). Beeld © ANP

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken waarschuwt het Verenigd Koninkrijk dat ze ook als ze met een harde brexit de EU verlaten de eindafrekening gewoon moeten betalen. Die rekening bedraagt naar schatting 40 miljard euro.

Minister Blok doet die uitspraak in een interview met Het Financieele Dagblad. De EU en het VK zijn eerder overeengekomen dat de Britten de verplichtingen die zij tijdens het EU-lidmaatschap zijn aangegaan, nog moeten nakomen. Dat bedrag zou in een keer moeten worden overgemaakt. 

Premier Johnson zei eind deze zomer dat het helemaal niet zo zeker is dat de Britten die rekening gaan voldoen. Als het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder akkoord uit de Europese Unie vertrekt, hoeft hij de 40 miljard die zijn voorganger May heeft afgesproken helemaal niet over te maken, zei Johnson. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen uitstel brexit, waarschuwt Johnson

Een vierde van het bedrag

In plaats daarvan werd er gemeld dat Johnson had voorgesteld om maximaal een bedrag van tussen de 7 en 10 miljard euro te betalen. Maar dat gaat niet gebeuren, zegt minister Blok tegen de krant.

Blok wijst erop dat ook na een no deal-brexit, Nederland en het Verenigd Koninkrijk tot elkaar veroordeeld zijn. Gezien het feit dat het een buurland van Nederland is, en de twee landen belangrijke handelspartners van elkaar zijn, moet er wel gepraat en gehandeld worden. 

Dan helpt een openstaande rekening niet, zegt Blok, die opmerkt dat ook bij een no-deal op 31 oktober, de landen de dag erna 'toch bij elkaar op de koffie gaan'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johnson doet laatste brexitplan uit de doeken: 'Alternatief is no deal'

De Algemene Rekenkamer rekende eerder uit dat als de Britten niet betalen, Nederland dat een schadepost van 1,6 miljard euro dit jaar en nog eens hetzelfde bedrag in 2020 oplevert. Het gat in de Europese begroting moet dan namelijk gevuld worden door andere lidstaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van