Ga naar de inhoud
Economie

Massale herbebossing: Timmermans geeft voorproefje op 'Green Deal'

Eurocommissaris Frans Timmermans zal vanmiddag vertellen over het noodplan voor deze winter. Beeld © AFP

De massale aanleg van nieuw bos en veel meer groene ruimte in Europese steden. Het zijn twee onderdelen van de ‘Green Deal’ die de nieuwe klimaatcommissaris Frans Timmermans binnenkort presenteert.

Na het mislopen van het voorzitterschap kreeg Timmermans vorige maand een andere positie in de nieuwe Europese Commissie. Naast uitvoerend vicevoorzitter wordt hij portefeuillehouder Klimaat en mag hij de komende vijf jaar de Europese klimaattransitie uitstippelen.

In de gebruikelijke hoorzitting van nieuwe commissarissen lichtte Timmermans dinsdagavond een tipje van de sluier: naast herbebossing en groenere steden komt de EU binnenkort met nieuw beleid dat moet zorgen voor schonere auto's, vliegtuigen, schepen en openbaar vervoer.

Het doel van deze 'Green Deal' - een speerpunt van de nieuwe Commissievoorzitter Von der Leyen- is dat de Europese uitstoot van broeikasgassen als CO2 in 2030 ruim gehalveerd is. Europa moet daarnaast milieuvervuiling verminderen door het uitbannen van gevaarlijke chemicaliën, pesticiden en microplastic.

'Dure energierekening onaanvaardbaar'

In zijn hoorzitting ging Timmermans ook even in op de duurdere energierekening waar veel Europeanen mee te maken hebben. Zo noemde hij het  onaanvaardbaar dat 50 miljoen Europeanen moeite hebben hun energienota te betalen.

Door efficiënter met energie om te springen en isolatie van gebouwen te financieren kan die rekening omlaag, denkt hij. Voor mensen en regio's die zware offers moeten brengen komt er een transitiefonds. 

Binnen honderd dagen moet er een nieuwe klimaatwet liggen. Die moet concrete tussenstappen bevatten naar een klimaatneutraal Europa in 2050.