Economie

Provincies verlenen weer vergunningen na stikstofuitspraak

08 oktober 2019 19:20 Aangepast: 08 oktober 2019 20:04
Beeld © ANP

Provincies gaan voor het eerst sinds de stikstofuitspraak van afgelopen mei weer vergunningen verlenen aan bouwprojecten. Vanaf komende vrijdag komen projecten die per saldo geen stikstof uitstoten weer in aanmerking voor een vergunning.

Dat staat in de nieuwe beleidsregels die provincies dinsdag hebben bekendgemaakt.

De kern van de nieuwe regels is dat nu van tevoren moet worden aangetoond dat een project niet zorgt voor meer uitstoot van stikstof. Dit kan bijvoorbeeld door middel van schonere technieken of in sommige gevallen door 'extern salderen', oftewel het vervangen van een activiteit die eerder meer stikstof uitstootte in een bepaald gebied.

Ook aanvragers van projecten die 'geen significante effecten' hebben op Natura 2000-gebieden komen weer in aanmerking voor een vergunning. Dat zijn beschermde natuurgebieden die extra gevoelig zijn voor de uitstoot van stikstof.

Projecten die wel effect hebben op de natuur mogen - mits ze van groot maatschappelijk belang zijn en er aantoonbaar geen alternatieve oplossingen zijn - doorgaan als de effecten worden gecompenseerd.

'Spelregels sterk veranderd'

Daarmee zijn de spelregels sterk veranderd sinds de uitspraak van de Raad van State, schrijft Esther Rommel, gedeputeerde Natuur en Landschap van Noord-Holland in een verklaring. "De uitstoot mag absoluut niet meer toenemen en, moet waar mogelijk, verminderen."

Door die uitspraak van de Raad van State van eind mei, mag er niet langer zomaar gebouwd worden in de buurt van één van de 118 Natura 2000-gebieden.

18.000 projecten op losse schroeven

Begin vorige maand bleek dat de stikstofuitspraak veel grotere gevolgen had dan verwacht, toen duidelijk werd dat zeker 18.000 projecten op losse schroeven staan. Dat betrof een breed scala aan projecten; van de bouw van huizen, boerderijen en bedrijfsterreinen tot het aanleggen van wegen of windparken.

Volgens Peter Drenth, gedeputeerde in Gelderland, doen de nieuwe beleidsregels vanwege de strikte voorwaarden recht aan de uitspraak van de Raad van State. Tegelijkertijd wijst hij op de grote maatschappelijke urgentie om weer beweging te krijgen in de vergunningverlening. "De samenleving staat nu stil. Het op gang brengen van de vergunningsverlening is dan ook een belangrijke eerste stap", zegt hij namens de twaalf provincies.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van