Minister Hoekstra van Financiën legt buitenlandse aanbieders van flitskredieten aan banden. Flitskredieten zijn kortlopende leningen waar je een torenhoge rente voor betaalt. Vanaf volgend jaar mogen ook buitenlandse aanbieders daar maximaal 14 procent aan rente voor rekenen. Door flitskredieten raken mensen die het toch al moeilijk hebben vaak nog verder in de problemen.
Voor Nederlandse aanbieders geldt al jaren een maximale rente van 14 procent, maar voor buitenlandse partijen niet. Aanbieders van flitskredieten verhuisden daarom naar andere landen om hun leenpraktijken voort te kunnen zetten.
Minister Hoekstra past de regels nu zo aan dat voor buitenlandse aanbieders van flitskredieten dezelfde regels gaan gelden als voor Nederlandse. Dat betekent dat ook zij vanaf volgend jaar maximaal 14 procent rente mogen rekenen.
Mogelijk verder ingrijpen
Elk jaar sluiten 140.000 tot 150.000 Nederlanders een flitskrediet af, tienduizenden doen dat in het buitenland, aldus Hoekstra. De rentetarieven daarop kunnen volgens hem oplopen tot 30, 40 of 50 procent per jaar. "Reken maar dat je dan in de problemen komt."
Op de vraag of een rente van maximaal 14 procent niet nog altijd te hoog is antwoordt Hoekstra dat hij het te ver vindt gaan om in één keer met een verbod te komen, omdat het een vrije markt is. "Maar als het nodig is, dan zal ik zeker overwegen om verder in te grijpen", aldus Hoekstra.

Kwetsbare consumenten
Flitskredieten zijn vooral populair bij toch al financieel kwetsbare mensen die acuut geld nodig hebben en daar niet meer op een andere manier aan kunnen komen.
Op korte termijn lost een flitslening de financiële problemen wel op, maar op langere termijn maakt het de problemen alleen maar erger. Consumenten kopen er tijd mee, zegt Hoekstra. Door de hoge kosten die aan zo'n lening zitten raken consumenten nog verder in het financiële moeras.
Kosten in de kleine lettertjes
In 2011 zijn de regels voor Nederlandse aanbieders van flitskredieten al aangescherpt. Veel bedrijven hebben hun activiteiten daarna stopgezet. Afgelopen jaren groeide echter het aanbod vanuit het buitenland. Omdat deze kredieten via internet worden aangeboden kon daar tot nu toe niet tegen worden opgetreden.
"Buitenlandse aanbieders doen alsof ze zich conformeren aan de grens van 14 procent", zegt Hoekstra. Maar ze bieden vervolgens wel allerlei extra producten aan, waarbij 'allerlei kosten versleuteld zitten in de kleine lettertjes'.