Economie

Politie Noord-Ierland: onmogelijk om grens te bewaken na brexit

04 oktober 2019 12:34
De grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Beeld © Getty Images

Drie opmerkelijke ontwikkelingen rondom brexit deze ochtend. Een Schotse rechtbank buigt zich over de mogelijke arrestatie van de premier, Gibraltar neemt noodmaatregelen en de Noord-Ierse politie kan onmogelijk de grens met Ierland bewaken.

De chef van de politie in Noord-Ierland, Simon Byrne, heeft dat laatste gezegd tegen premier Boris Johnson. Ierse media melden dat het volgens Byrne onmogelijk is om de meer dan 300 grensovergangen te controleren.

Het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) vormt een groot obstakel voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Bij een brexit zou een deel van het eiland bij de Europese Unie horen en een ander deel niet. Dat is lastig, want volgens het Goedevrijdagakkoord moet de grens op het eiland open blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU sceptisch over laatste brexitplan Johnson

Plan met twee grenzen

Johnson heeft woensdag als oplossing aangedragen dat zijn land bij de brexit wel uit de douane-unie stapt, maar dat het voor goederen toch bij de interne EU-markt blijft horen. Daarvoor heeft Johnson een complex plan met twee grenzen bedacht, dat maar matig ontvangen wordt door de EU.

In dat plan zijn grenscontroles nodig, al denkt Johnson dat veel geregeld kan worden met technische hulpmiddelen. Maar het Noord-Ierse politiekorps heeft al gezegd dat het geen enkele rol op zich kan nemen voor wat voor grensbewaking dan ook. The Police Service of Northern Ireland (PSNI), zoals het korps heet, is zelf onderdeel van het vredesproces tussen de fel pro-Ierse republikeinse Noord-Ieren en de unionisten die de banden met Londen zo nauw mogelijk willen hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johnson doet laatste brexitplan uit de doeken: 'Alternatief is no deal'

Kan Johnson de cel in? 

Als er op 19 oktober nog geen deal is gesloten tussen Johnson en de EU, is de premier verplicht om uitstel van de brexit te vragen. Als hij dat niet doet, overtreedt hij de wet. Een Schotse rechtbank buigt zich nu over de vraag of Johnson dan in de cel kan worden gezet, meldt de BBC.

Johnson heeft al eens gezegd dat hij liever 'dood in de sloot' ligt dan dat hij om uitstel vraagt. Hij heeft meermalen gezegd dat dan ook niet te gaan doen. Een aantal zakenlieden en een Schots parlementslid hebben nu aan de rechtbank gevraagd wat er zou kunnen gebeuren als Johnson geen uitstel vraagt.

Als er op 19 oktober geen deal ligt, is er nog maar beperkte tijd om uitstel aan te vragen. Als parlementariërs Johnson aan de wet willen houden, zal er snel gehandeld moeten worden. Er wordt onder meer onderzocht of een rechtbank namens Boris Johnson een brief kan ondertekenen waarin om uitstel wordt gevraagd.

Miniatuurvoorbeeld
De opties:

34 dagen tot de deadline: hoe staat het nu met brexit?

Gibraltar bang voor brexit

Ondertussen wordt in Gibraltar met vrees uitgekeken naar de brexit. Het Britse gebied in het zuiden van Spanje verwacht ernstige bevoorradingsproblemen. Volgens de regeringsleider is het te verwachten dat winkelschappen leeg raken en blijven.

Aan de grens van het 6,8 vierkante kilometer grote gebied zullen vertragingen ontstaan. De supermarktketens worden vooral via de weg bevoorraad. Bij een no-dealbrexit kunnen er aan de grens met Spanje vertragingen van meer dan 4 uur ontstaan, omdat goederen dan een Europese buitengrens moeten passeren.

De regering van het schiereiland overweegt nu om meer ruimte voor opslag te maken. Er wordt ook gekeken of er wellicht goederen kunnen worden aangevoerd via Marokko of Portugal. Verschillende bedrijven hebben Gibraltar al verlaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van