Economie

EU sceptisch over laatste brexitplan Johnson

03 oktober 2019 17:47 Aangepast: 03 oktober 2019 18:13
Juncker en Johnson ontmoetten elkaar medio september in Luxemburg. Beeld © EPA

Binnen de Europese Unie wordt sceptisch gereageerd op het nieuwste plan van Boris Johnson om een brexitdeal te sluiten. Er bestaan grote twijfels of uit dit plan een akkoord kan komen voordat de deadline eind deze maand verstrijkt.

De Europese Unie is steeds voorzichtig in de bewoordingen over het plan van Johnson. EU-hoofdonderhandelaar Barnier zei dat er sprake was van 'vooruitgang', en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei blij te zijn met de 'vastberaden stappen' van de Britse premier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Juncker geeft laatste brexitplan Johnson een kans

Maar Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, zei na een telefoongesprek met premier Johnson dat hij openstaat voor plannen, maar door dit plan niet overtuigd is. Op Twitter zei de Poolse ex-premier 'volledig achter Ierland' te staan.

De Ierse premier Leo Varadkar vindt het voorstel onvoldoende, al houdt hij een deurtje open. Hij noemde het voorstel 'constructief en handig', maar zegt dat er nog veel werk te verzetten is. 

'Geen basis voor akkoord'

De brexitstuurgroep van het Europees Parlement wees vanmiddag het voorstel van de Britse premier af. Volgens de stuurgroep vormen de voorstellen 'geen basis voor een akkoord waarmee het Europees Parlement kan instemmen'.

"Deze lastminutevoorstellen lossen niet de problemen op die er zijn als de backstop verdwijnt", liet de stuurgroep weten in een verklaring. Volgens de stuurgroep komt het plan 'niet in de buurt' van wat Brussel en Londen eerder hadden afgesproken.

Wel wil het parlement alle voorstellen blijven onderzoeken, maar ze moeten wel 'geloofwaardig en juridisch werkbaar' zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johnson doet laatste brexitplan uit de doeken: 'Alternatief is no deal'

Ondertussen zet Johnson druk op de onderhandelingen. In zijn aanbiedingsbrief benadrukte hij dat er nog maar weinig tijd is om tot een deal te komen. Op 17 en 18 oktober is er een EU-top die in het teken staat van brexit, en belangrijker: op 31 oktober verstrijkt de brexit-deadline. 

Britse parlementsleden vrezen dat Johnson expres met een plan komt dat niet kan leiden tot een akkoord. Zij houden er, net als verschillende analisten, rekening mee dat Johnson juist zoekt naar een negatieve reactie vanuit Brussel, zodat hij later kan zeggen dat de EU niet constructief meedenkt met de Britten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gelekte brexitvoorstellen Johnson direct afgeschoten door EU

Nieuw plan Johnson

Johnson wil de eerder uitonderhandelde backstop inruilen voor een complexe oplossing die in feite twee grenzen opwerpt om Noord-Ierland heen, hoewel hij ontkent dat er grenscontroles op of in de buurt van de grens komen.

Voor Johnson en een deel van de Conservatieven is de backstop, de verzekeringspolis om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland te allen tijde open te houden na de brexit, namelijk onaanvaardbaar.

Die backstop schrijft voor dat het hele VK in een douane-unie blijft met de EU en Noord-Ierland veel Europese productregels blijft hanteren, zolang er geen andere oplossing is gevonden om de grens op het Ierse eiland open te houden.

Wie is er nu aan zet? 

Volgens Johnson is dit het laatste plan dat er gaat komen. Als de EU dit niet accepteert, wil hij op 31 oktober zonder deal de EU verlaten. Een recent aangenomen wet verplicht hem dan om uitstel van brexit te vragen, maar Britse parlementariërs vrezen dat hij zoekt naar een manier om daar onderuit te komen. Hij heeft meerdere malen herhaald dat hij geenszins van plan is om uitstel te vragen.

Ondertussen leggen Johnson en zijn ministers de bal nu bij de Europese Unie. Brexitminister Barclay zei dat het aan de EU was om te laten zien dat ze creatief en flexibel kunnen zijn. De EU, op haar beurt, zegt juist dat het de verantwoordelijkheid van de Britten is om met een werkbare oplossing te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore