Economie

VS voeren in oktober nieuwe heffingen in op goederen uit de EU

02 oktober 2019 23:10 Aangepast: 02 oktober 2019 23:27
De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer (links) met eurocommissaris Cecilia Malmström (midden). Beeld © EPA

De Verenigde Staten bestraffen de Europese Unie in oktober met importheffingen van 10 procent op vliegtuigen en tarieven van 25 procent voor landbouwproducten en andere goederen.

Dat meldt de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer in een persbericht. De nieuwe tarieven treden op 18 oktober in werking.

Dispuut bij de WTO

De Amerikanen kregen woensdag groen licht van de Wereldhandelsorgansatie (WTO) om strafheffingen op te leggen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen als vergelding voor illegale Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus.

Het gaat om de grootste strafheffing die ooit is goedgekeurd door de WTO. De VS en de EU bestoken elkaar al sinds 2004 met aanklachten wegens vermeende staatssteun aan de luchtvaartindustrie.

Boeing

Washington stelt dat Boeing tientallen miljarden dollars aan omzet is misgelopen door de steun aan zijn Europese concurrent. De heffingen kunnen gelden voor Europese producten als drank, levensmiddelen en luxegoederen.

De Amerikanen moeten nog een keuze maken uit een lijst goederen ter waarde van bijna 25 miljard dollar. Daarop staat onder meer Nederlandse kaas ter waarde van bijna 80 miljoen euro.

Vooral Frankrijk en Duitsland geraakt 

Volgens Lighthizer zullen de heffingen vooral goederen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk raken, de ‘vier landen verantwoordelijk voor de illegale subsidies’. 

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van