Economie

AEX diep in het rood na economische slechtnieuwsshow

02 oktober 2019 17:44 Aangepast: 02 oktober 2019 21:05
Een medewerker van Euronext in Amsterdam. Beeld © ANP

Een bijzonder slechte dag op de beurs. De AEX-index sloot zojuist maar liefst 2,8 procent lager na slecht nieuws over de wereldhandel en brexit. Ook de beurzen in Parijs en Frankfurt verloren stevig.

De handelsdag stond in het teken van het nieuwe brexitplan van de Britse regering. De onzekerheden daarover hangen samen met zorgen over de teruglopende mondiale economische groei als donkere wolken boven de markt.

De AEX sloot uiteindelijk op 558,01 punten. Vrijwel alle fondsen doken in het rood en alleen KPN (plus 0,5 procent) kon zich onttrekken aan de malaise. Zo verloor staalbedrijf ArcelorMittal uiteindelijk 6,2 procent en moest zwaargewicht Shell een verlies nemen van 3,3 procent.

Ook de MidKap zakte met 3,1 procent tot 805,05 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 3,1 procent.

'Pijnlijke dag'

Een pijnlijke dag, zegt beurscommentator Durk Veenstra. "Het begon gisteren met het slechte nieuws over de Amerikaanse industrie, de inkoopmanagersindex van het instituut ISM. Daardoor zakten we ineens behoorlijk weg en vandaag ging het alleen maar verder omlaag."

Dat werd deels veroorzaakt door een uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Die besloot vandaag dat de Verenigde Staten importheffingen ter waarde van 7,5 miljard dollar mogen invoeren op producten uit Europa - als straf voor onterechte staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. "Dat zorgt samen met de angst voor een recessie voor veel pijn op de beurs", aldus Veenstra.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Johnson doet laatste brexitplan uit de doeken: 'Alternatief is no deal'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van