Economie

Juncker geeft laatste brexitplan Johnson een kans

02 oktober 2019 18:49 Aangepast: 02 oktober 2019 20:57
Juncker en Johnson ontmoetten elkaar medio september in Luxemburg. Beeld © EPA

De Europese Commissie gaat het nieuwe Britse brexitvoorstel 'objectief' bestuderen. Dat zei voorzitter Jean-Claude Juncker in een telefoongesprek met de Britse premier Boris Johnson. Ook Nederland wil het nieuwe Britse voorstel nader bekijken.

Johnson kwam vandaag met zijn naar eigen zeggen 'laatste bod' aan de EU om de brexit-impasse te doorbreken. Daarin wil hij de zogeheten backstop vervangen door een complexe oplossing die in feite twee grenzen opwerpt om Noord-Ierland heen.

Juncker zei in het telefoongesprek dat hij blij is met Johnsons 'vastberaden stappen' tot een onderling brexitakkoord. Hij wil ook graag een deal met Londen, maar ziet ook de nodige 'problematische punten' die nog moeten worden uitgewerkt. Dat gaat met name over die backstop, de verzekeringspolis om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland te allen tijde open te houden na de brexit.

De Britse regering zei eerder vandaag klaar te zijn voor een intense periode van onderhandelingen. Daarbij moet dit nieuwe voorstel leidend zijn, aldus een regeringswoordvoerder. Als de EU niet geïnteresseerd blijkt, stapt het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de EU zonder afspraken, dreigde de woordvoerder nog eens.

Cruciale dagen op komst

De komende dagen worden cruciaal om nog een uitweg te vinden in de brexit-impasse, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. Volgens hem is de EU van harte bereid tot uitstel van de brexit, maar dat moet nog wel worden aangevraagd door de Britten. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de huidige premier Johnson dit alsnog zal doen.

Daarnaast is het wachten op de reactie van de Ierse premier Varadkar zelf op het nieuwe Britse voorstel. "Maar hij heeft al laten weten weinig hoopvol te zijn en geen basis voor een deal te zien", zegt Lambie, die verder verwacht dat de EU niet zal tornen aan zijn succesvolle interne markt.

Over twee weken is er een Europese top in Brussel die in het teken zal staan van brexit. Lambie: "Langzaam bekruipt Brussel het gevoel dat Johnson helemaal geen deal komt regelen, maar drama wil creëren zodat hij daar demonstratief kan weglopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Ierland: voorstel Johnson voldoet niet aan afspraken

Rutte en Merkel: eensgezind blijven

Ook premier Mark Rutte gaat Johnsons voorstel eerst nauwkeurig bekijken. Dat zei hij vandaag tijdens een bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn.

Rutte en Merkel benadrukten daarbij nog eens het belang dat de EU-landen eensgezind blijven. "Voor ons is zeer belangrijk dat wij als 27 bij elkaar blijven", zei Merkel over de lidstaten.

Brits parlement week geschorst

Vandaag werd ook duidelijk dat premier Johnson het Britse parlement voor een week gaat schorsen. Vanaf dinsdag 8 oktober mogen de parlementariërs een week thuisblijven in aanloop naar de troonrede van koningin Elizabeth.

Johnson wilde het parlement eerder nog vijf weken schorsen om zijn plannen door te drukken, maar dat werd door het Britse hooggerechtshof beoordeeld als onwettig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore