Economie

VS mag EU heffingen opleggen van 7,5 miljard in vliegtuigruzie

02 oktober 2019 16:41 Aangepast: 02 oktober 2019 16:46
Een Boeing van Delta Airlines passeert een Airbus van American Airlines op het vliegveld van LA. Beeld © Getty Images

De Verenigde Staten mogen importheffingen invoeren op producten uit Europa met een waarde van 7,5 miljard dollar. Dat heeft handelsorganisatie WTO besloten in een al 15 jaar sluimerend conflict over oneerlijke steun voor de vliegtuigreuzen Airbus en Boeing.

De VS beschuldigt de EU ervan dat het jarenlang illegale subsidies aan Airbus heeft gegeven, de WTO heeft het land nu gelijk gegeven. En dus mag de VS als compensatie heffingen invoeren op producten uit de EU. 

De Amerikaanse regering had vooruitlopend op het besluit al een lijst gepubliceerd van goederen waar tarieven oplopend tot 100 procent op komen. Op die lijst staan behalve vliegtuigen ook luxeproducten. 

Lager dan de VS wilde

Het bedrag is volgens de WTO gelijk aan de schade die Boeing, de Amerikaanse rivaal van Airbus, heeft geleden omdat het minder vliegtuigen kon verkopen omdat Airbus werd gesubsidieerd. Airbus kreeg die subsidies volgens de WTO van Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. 

De 7,5 miljard is overigens lager dan de 10,5 miljard dollar die de VS aan compensatie wilde. 

Tariefoorlog voorkomen

Eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel) probeert de boel te sussen. Zij hoopt een deal met de VS te kunnen sluiten in plaats van het instellen van milljardenheffingen. "Wij blijven bereid om een eerlijke schikking te sluiten."

Maar, als de VS heffingen instelt, dan zal de EU terugslaan, waarschuwt zij ook. "De EU wordt dan in een situatie geduwd waarin we geen andere optie hebben dan hetzelfde te doen."

Zij heeft reden om dat te zeggen: binnen enkele maanden wordt een uitspraak van de WTO verwacht in een procedure die de EU tegen de VS heeft aangespannen. Volgens de EU heeft de VS de eigen vliegtuigbouwkampioen Boeing namelijk net zo goed gesteund en was dat ook illegaal. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van