Economie

Rechter: Ryanair moet ontslagen piloot 1,5 ton meegeven

02 oktober 2019 16:20 Aangepast: 02 oktober 2019 16:21
Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet een Nederlandse piloot zo’n 150.000 euro aan ontslagvergoeding betalen. Ook krijgen zes leden van het cabinepersoneel ieder zo'n 10.000 euro mee.

Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant vandaag bepaald. De ontslagen piloot en de zes medewerkers waren allen werkzaam op Eindhoven Airport, maar zitten sinds de sluiting van de Eindhovense basis van het bedrijf in november 2018 thuis met betaald verlof. Hun contracten worden binnenkort ontbonden.

De zeven kregen destijds een voorstel om overgeplaatst te worden naar een andere basis van Ryanair. Nadat zij dat weigerden, besloot de luchtvaartmaatschappij om hen te ontslaan, wat uitmondde in de rechtszaak.

Daarin stelden de piloot en het cabinepersoneel dat de basis in Eindhoven niet gesloten had mogen worden, omdat hier geen bedrijfseconomische reden voor was. Zij meenden dat de werkelijke reden van de sluiting de staking in september 2018 zou zijn geweest.

Ontslag was gegrond

Maar daar ging de rechter niet in mee. Eindhoven was namelijk de op één na slechtst presterende standplaats van Ryanair. Het bedrijf kon daarom voldoende aannemelijk maken dat er een redelijke grond bestond voor het ontslag, aldus de rechtbank.

Desondanks hebben de ontslagen medewerkers wel recht op een ontslagvergoeding. Dat komt deels doordat Ryanair haar personeel niet tijdig heeft ingelicht over de nijpende situatie rond de basis in Eindhoven.

Bovendien dreigde het bedrijf rond de staking met sluiting van de basis, terwijl die beslissing al was genomen. Volgens de rechtbank stelde Ryanair zich daarmee ongeloofwaardig op en schaadde het bedrijf 'op grove wijze het vertrouwen van zijn werknemers'.

Piloten krijgen 3 miljoen mee

Het is niet de eerste keer dat Ryanair forse ontslagvergoedingen moet betalen. In april kregen acht piloten samen bijna 3 miljoen euro mee, waarbij de oudste van hen 425.000 euro ontving.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore