Economie

Saoedische kroonprins: 'Oorlog met Iran zorgt voor instorting economie'

30 september 2019 10:24 Aangepast: 30 september 2019 10:28
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Beeld © AFP

Een oorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië zal leiden tot 'de ineenstorting van de wereldeconomie'. Dat heeft de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman gezegd in interviewprogramma 60 Minutes van CBS.

De kroonprins zei in het interview dat hij voorkeur gaf aan niet-militaire druk om Irans ambities in toom te houden. Een 'vreedzame, politieke oplossing' is beter dan een militaire, maar hij benadrukt wel dat actie volgens hem nodig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saoedi-Arabië: Iran 'onmiskenbaar' achter aanslag op olie-installaties

'Onvoorstelbare hoogtes' 

"Als de wereld geen duidelijke actie onderneemt om Iran af te schrikken, zullen we verdere escalatie zien", voorspelde Bin Salman. Hij verwacht dat olieprijzen dan tot 'nog nooit vertoonde, onvoorstelbare hoogtes' zullen stijgen.

De aanvallen van twee weken geleden, waarbij twee belangrijke Saoedische olie-installaties met raketten en drones werden uitgeschakeld, zijn volgens hem voorgekomen uit 'domheid'. Volgens de prins was er geen strategisch doel; alleen 'een dwaas' zou volgens hem 5 procent van de olieproductie aanvallen.

Moord op Khashoggi 

Bin Salman neemt naar eigen zeggen 'volledige verantwoordelijkheid' voor de moord op criticaster en columnist Jamal Khashoggi. Die werd op brute wijze vermoord in het Saoedi-Arabische consulaat in Istanboel. 

Hij werd ondervraagd en later gemarteld, vermoord en in stukken gezaagd. Wekenlang ontkende Saoedi-Arabië iets te maken te hebben met de verdwijning, maar er kwam steeds meer informatie naar buiten die erop wees dat de kroonprins rechtstreeks te maken had met de moord. Onder meer zijn lijfwacht en belangrijkste adviseur zijn te zien op beelden van het consulaat.

Bin Salman beweert dat hij niets wist van de operatie. Als verklaring daarvoor gaf hij dat er dagelijks drie miljoen mensen voor de overheid werken, en dat hij niet kan weten wat die allemaal doen. Volgens de prins is er een fout gemaakt en worden de schuldigen gestraft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saoedische kroonprins: 'Ik ben ook verantwoordelijk voor dood Khashoggi'

'Stop steun aan milities' 

In het interviewprogramma riep hij Iran op om op te houden met het leveren van steun aan Sjiitische milities in Jemen. Volgens de prins wordt het dan makkelijker om een politieke oplossing voor de bloedige oorlog in Jemen te vinden.

Hij hoopt dat president Donald Trump in gesprek gaat met president Hassan Rouhani van Iran.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van