Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Europarlementariërs schnabbelen voor miljoenen euro's bij

27 september 2019 11:09 Aangepast: 30 september 2019 10:14
Nigel Farage zit naast Ben Habib. Beeld © Getty Images

De leden van de Brexit Party zijn samen de grootste bijverdieners in het Europees Parlement, vergeleken met andere partijen. Dat blijkt uit een analyse van Transparency International.

Die organisatie houdt een integriteitsrapport bij over de partijen in het Europees Parlement. Na onderzoek concluderen zij dat de leden van de Brexit Party samen tussen de 2 miljoen en 4,6 miljoen euro verdienen bovenop hun vaste salaris in het parlement. De partij is ook de grootste in het Europees Parlement, met enkele grootverdieners, en steekt daardoor flink boven andere partijen uit. 

Het is niet verboden om geld bij te verdienen naast de baan in het Europees Parlement, maar volksvertegenwoordigers moeten wel aangeven dat ze iets bijverdienen. Jaarlijks maakt Transparency International op basis daarvan een rapport waarin ze al die gegevens verzamelen.

Grootste bijverdieners

Het is niet vast te stellen hoeveel ze precies krijgen aan extra inkomen. De parlementsleden geven slechts een grove indicatie van hun bijverdiensten. De grootste bijverdiener is Ben Habib, die aangeeft ongeveer 80.000 euro per maand bij te verdienen bovenop zijn parlementssalaris van 8757,70 euro per maand. 

Hij geeft aan een maandelijks salaris van 35.000 euro te ontvangen als ceo van een vastgoedfonds. Daar bovenop komt nog een jaarlijkse bonus en ontvangt hij dividenduitkering. Transparency International schat in dat hij bijna een miljoen euro per jaar verdient bovenop zijn EP-salaris.

Nummer twee op de lijst van bijverdieners is Radoslaw Sikorski, de voormalige minister van Defensie en Buitenlandse Zaken in Polen. Met twaalf nevenactiviteiten verdient hij tussen de 49.000 en 67.000 euro per maand naast zijn EP-salaris. Hij wordt gevolgd door Nigel Farage, die ongeveer 30.000 euro per maand bijverdient.  

In de database is voor alle partijen, landen en parlementsleden op te zoeken hoeveel zij aan neveninkomsten opgeven

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tienduizenden euro's en verhuisdozen voor Britse Europarlementariërs na brexit

30 procent bijbetaald

In totaal geven 521 van de 748 nieuw verkozen parlementariërs aan activiteiten te hebben naast hun werk in het parlement. In totaal zijn dat 1503 bijbanen, waarvan 842 betaald zijn. 30 procent van de parlementariërs heeft een betaalde bijbaan. 

Samen zijn zij goed voor extra inkomsten tussen de 6,3 miljoen euro en 16,2 miljoen euro. De bijverdiensten worden aangegeven met een grote bandbreedte. Zo is er bijvoorbeeld een categorie van extra inkomsten tussen de 1000 en 5000 euro. Dat verklaart waarom er zo’n verschil zit in de schattingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat verdient een europarlementariër?

Meeste leden verdienen weinig of niets bij

Slechts 11 parlementariërs geven op meer dan 100.000 euro aan bijverdiensten te ontvangen. 699 ontvangen een bedrag tussen de 0 euro en 20.000 euro, 38 parlementariërs zitten ergens tussen de 20.000 en de 100.000 euro. 

De eerste Nederlandse op de lijst is Agnes Jongerius die namens de PvdA in het Europees Parlement zit. Zij ontvangt naast haar werk als parlementariër een maandelijks bedrag van tussen de 1001 en 5000 euro als commissaris bij PostNL. Voor haar werk in de Raad van Toezicht bij het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis ontvangt ze een vergoeding tussen de 500 en 1000 euro. 

Sinds 2013 is Agnes Jongerius, op voordracht van de ondernemingsraad, lid van de Raad van Commissarissen van PostNL. De ondernemingsraad wilde iemand in de Raad van Commissarissen die de belangen van de werknemers op het netvlies heeft staan. Een woordvoerder laat weten dat de vergoedingen die zij uit nevenactiviteiten ontvangt schenkt aan goede doelen, met name het Instituut voor Sociale Geschiedenis.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van