Economie

'Pensioenfondsen willen plan om kortingen te voorkomen'

27 september 2019 07:50 Aangepast: 27 september 2019 07:58
Protest tegen pensioenkorting in Utrecht Beeld © ANP

Er wordt gewerkt aan een plan waarmee kortingen op pensioenen voorkomen kunnen worden. Pensioenfonds ABP werkt samen met andere fondsen aan een voorstel om de strenge rekenregels te versoepelen.

Dat zegt Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van ABP, in een interview met de Telegraaf. Bij vier van de vijf grote pensioenfondsen in ons land dreigen momenteel kortingen op de pensioenen. 

Dat is volgens Wortmann niet uit te leggen aan hun leden. De fondsen willen aan de minister voorstellen om niet meer alleen met de extreem lage rente te rekenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pensioenkorting: hoe werkt dat en wat gaat er ongeveer af dan?

Beleggingen meerekenen

In plaats daarvan zouden ook een deel van de toekomstige rendementen op beleggingen meegerekend moeten worden. Daarmee wordt voorkomen dat pensioenfondsen zich 'arm moeten rekenen', zegt Wortmann. 

De dekkingsgraden van de pensioenfondsen zijn hard gedaald de laatste tijd. Bij de huidige dekkingsgraden gaan de pensioenen van werknemers en gepensioneerden met ongeveer 5 tot 8 procent omlaag, is de verwachting. 

 

De dekkingsgraad is het cijfer waarin een pensioenfonds uitdrukt hoe de verhouding is tussen wat het aan beleggingen heeft in relatie tot wat het in de toekomst aan pensioenen uit moet betalen. De Nederlandsche Bank waarschuwde begin dit jaar ervoor dat de pensioenen van 1,9 miljoen gepensioneerden op de tocht staan omdat hun pensioenfonds niet de vereiste dekkingsgraad heeft. 

Als die dekkingsgraad onder een bepaald niveau zakt, moet er gekort worden, oftewel dan worden de pensioenen verlaagd. Bij verschillende fondsen, die nu al in de gevarenzone zitten, kan dat flinke consequenties hebben. Het kan leiden tot kortingen op de pensioenen, als fondsen een te lage dekkingsgraad hebben en houden.

Rekenrente omlaag

Pensioenfondsen hebben het met name zwaar omdat de rekenrente de laatste maanden fors is gekelderd. Gezien het beleid van de Europese Centrale Bank, die juist de rente verder laat dalen, komt daar de komende tijd weinig verandering in. Op de wereldwijde beurzen gaat het de laatste tijd ook al niet best.

De afgelopen jaren konden pensioenfondsen uitgaan van hoge rendementen. De premie is daardoor te laag om de kosten te dekken. Nu gaan de rendementen waar de fondsen mee moeten rekenen omlaag. Dat zorgt ervoor dat de pensioenopbouw omlaag moet of de premie omhoog. Daarnaast daalt de dekkingsgraad door de nieuwe rekenregels.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Dekkingsgraden pensioenfondsen onderuit, grotere korting in zicht'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van