Economie

Luchthaven Maastricht wil binnen een paar jaar 2,5 keer zoveel passagiers

26 september 2019 12:42
Een vliegtuig van Corendon op Maastricht Aachen Airport. Beeld © ANP

Maastricht Aachen Airport (MAA) wil behoorlijk hard groeien de komende jaren. De luchthaven heeft de 'ambitie' om in 2026 het aantal vervoerde passagiers ruim te verdubbelen. Vorig jaar kwamen er 275.000 passagiers op het vliegveld, dat moeten er over 7 jaar al 700.000 zijn.

Dat blijkt uit een position paper dat de luchthaven eerder aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft gestuurd en deze week ook aan de Provinciale Staten van Limburg.

Meer vakantieverkeer

De groei in het aantal passagiers wil MAA vooral halen uit vakantiegangers die niet met budget airlines vliegen (50 procent) en zakelijk verkeer (35 procent). De overige 15 procent groei moet wel van budget-maatschappijen komen.

Op de lange termijn, tot 2050, verwacht de luchthaven nog veel meer groei. "Maastricht Aachen Airport wil graag duurzaam en efficiënt verder groeien om met name de vraag in 2050 naar 390.000 ton vracht en 1,2 miljoen passagiers te kunnen accommoderen."

Die verwachting is gebaseerd op algemene aannames over de groei van de luchtvaart de komende jaren.

Slimme oplossingen

Om dat voor elkaar te boksen zouden er wel 'duurzame, slimme en efficiënte oplossingen' uit de sector en van de overheid moeten komen. Denk bijvoorbeeld aan schonere en stillere vliegtuigen als oplossing uit de sector.

De overheid zou wat de luchthaven betreft de randvoorwaarden moeten scheppen voor zo veel groei: denk aan vergunningen voor aantallen passagiers, langere start- en landingsbanen en ruimere vliegtijden.

Of de luchthaven ook daadwerkelijk zo veel kan gaan groeien de komende decennia is nog maar zeer de vraag. Het kabinet werkt aan nieuwe regels voor de luchtvaart, die naar verwachting nog wel een jaar op zich laten wachten. Wel bleek eerder al dat de minister bereid is om verdere groei van de luchtvaart onder voorwaarden toe te staan.

Zo mag Schiphol vanaf 2021 weer groeien, als de luchthaven kan aantonen dat de hinder daardoor niet toeneemt.

Gesprek met belanghebbenden

Later dit jaar gaat de minister met de gemeente Maastricht, de Provincie Limburg en belanghebbenden in gesprek over de toekomst van de luchtvaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van